Hoppa till huvudinnehåll

Crosby med i trippelguldklubben: Grunden lades mot Sverige

Sidney Crosby gjorde själv 3-0-målet i Kanadas finaluppvisning.
Sidney Crosby gjorde själv 3-0-målet i Kanadas finaluppvisning. Sidney Crosby gjorde själv 3-0-målet i Kanadas finaluppvisning. Bild: Lehtikuva canadians

Sidney Crosby anslöt sig till den skara spelare som vunnit OS, VM och Stanley Cup. Och superstjärnan visste när Kanadas guldtåg fick fart: efter en katastrofperiod mot Tre Kronor.

– I Sverigematchen var vi dåliga i första perioden och fick direkt märka att om vi bara kommer ut och visar upp oss går det dåligt, berättar Crosby för en enorm journalisthop efter VM-guldet.

– När man ser tillbaka på den matchen och den karaktär vi visade när vi låg under med 0–3, det var stort för laget. Efter det kände vi att vi klarar det mesta, vilka utmaningar som än kommer emot, säger lagkaptenen.

Kanada vände på steken mot Sverige och vann med 6–4. Lika pressat var det kanadensiska laget aldrig under resten av turneringen.

Finalen blev aldrig ens någon utmaning. Den kanadensiska 6–1-segern var en uppvisning som hette duga. Sen Sovjettiden har inget lag dominerat lika stort i en VM-turnering.

Väntade sig jämn match

Och inte heller Sidney Crosby väntade sig att segern skulle komma så här lätt.

– Nej, vi väntade oss en jämn match. Vi gjorde en bra match och satte våra chanser. Vår bredd syntes. Vi blev bättre ju längre turneringen pågick och sparade det bästa till sist, säger Crosby i kaoset i intervjuzonen i Prag.

Kanadas VM-guld betydde också att kapten Crosby tog plats i trippelguldklubben. Pittsburgh Penguins anfallare blev den 26:e spelaren som under karriären vunnit Stanley Cup, OS och VM.

Dessutom är Crosby juniorvärldsmästare. Men också för en spelare som vunnit allt värmer ett VM-guld.

– Det är en annorlunda utmaning. Man samlas på kort varsel. Det är inte som på ett OS när du har sommarläger och vet ungefär vem du ska spela med och på vilket sätt. Det unika är hur snabbt spelarna svetsas samman och gör vad som krävs för att vinna. Det är speciellt, säger Crosby.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport