Hoppa till huvudinnehåll

Finland med i kampanj mot hudcancer

Fötter på strand.
Fötter på strand. Bild: Yle/Malin Valtonen naturiststranden i hangö

Hudcancer är den vanligaste cancerformen i världen. I år är Finland för första gången med i den europeiska kampanjen Euromelanoma som vill öka kunskapen om malignt melanom och andra typer av hudcancer och om hur man kan förebygga den här cancerformen.

Hudcancer är den vanligaste cancerformen i världen, men också en cancerform som vi kan förebygga genom att bete oss förnuftigt i solen.

Ju tidigare hudcancern upptäcks desto troligare är det att läkarna kan få bort den helt och hållet. I år är Finland för första gången med i den europeiska kampanjen Euromelanoma som vill öka kunskapen om malignt melanom och andra typer av hudcancer och om hur man kan förebygga den här cancerformen.

Kampanjen informerar också om hur den här typen av cancer vårdas om den uppstår. Det är hudläkare som har tagit initiativet till kampanjen.

Överallt i den industrialiserade världen ökar antalet hudcancerdiagnoser. I Europa registrerades över 100 000 fall av hudcancer år 2012. I Finland insjuknar omkring 1 400 människor årligen. Man räknar med att över 90 procent av hudcancerfallen kan undvikas om man skyddar sig tillräckligt mot solen.

- Finländare har ofta en ljus hy och bränner sig lätt i solen, säger specialläkare Laura Bouchard på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Hon är specialiserad på hudsjukdomar och allergier, och hon är finländsk kampanjkoordinator för kampanjen Euromelanoma.

Låt läkare granska födelsemärken

25 procent av melanomfallen utvecklas från ett födelsemärke och rekommendationen är att inte dröja med att låta en läkare titta på misstänkta hudförändringar.

Som en del av kampanjen Euromelanoma ordnas kostnadsfria kontroller runtom i landet tisdagen den 19 maj. Man kan få en hudläkares bedömning av hudförändringarna vid kontrollstationer i Helsingfors, Åbo, Tammerfors, Uleåborg och Kuopio.

Kontrollerna kräver förhandsbokning, och de blev snabbt fullbokade. Tusentals människor köar för en kontroll ifall det blir avbokningar.

- Vi blev själva överraskade över hur snabbt de lediga tiderna bokades, säger Laura Bouchard. Det visar att många är oroliga och att det behövs mer information.

Även om man inte har lyckats få en tid för en hudkontroll i samband med kampanjen Euromelanoma så kan man besöka evenemanget för att få mer information om hur man kan skydda sig från hudcancer.

Kampanjen fick sin början kring millennieskiftet. I år är över 30 europeiska länder och Kanada med i kampanjen. Samarbetspartner i Finland är cancerorganisationerna, förbundet för hudsjukdomar, Finlands apotekarförbund, Universitetsapoteket och flera läkemedelsbolag.

Läs mer på kampanjens hemsida.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes