Hoppa till huvudinnehåll

Finländska fredsbevarare till Irak på utbildningsuppdrag

Kurdiska peshmergakrigare i Makhmour i augusti 2014.
Kurdiska peshmergakrigare Kurdiska peshmergakrigare i Makhmour i augusti 2014. Bild: EPA/MOHAMMED JALIL erbil

Finland skickar närmare 50 fredsbevarare till norra Irak i augusti. Där ska de utbilda kurdiska Peshmerga-trupper som kämpar mot islamiska staten IS.

Finländarna ska utbilda kurdiska Peshmerga-trupper i deras kamp mot terrorgruppen IS.

För första gången i Finland hemlighålls fredsbevararnas identitet- varken deras namn eller bilder på dem publiceras. Enligt försvarsministeriet vill man undvika att terrornätverket IS får veta vilka de är, samtidigt som deras närstående och anhöriga i Finland skyddas.

Samtliga i truppen är reservister och de har erfarenhet av uppdrag i Mali, Somalia eller Afghanistan. De ger praktisk stridsutbildning i terrängen i läger bakom fronten, inte i stridsområdena. Avsikten är att få de kurdiska Peshemrgasoldaterna att fungera som en enhetlig armé.

Riskerna för finländarna anses mindre i de irakiska kurdområdena än i till exempel Afghanistan. Försvarsmakten räknar med att den största risken är att IS hotar de fredsbevararna eller deras familjer.

60 länder deltar i den USA-ledda operationen i norra Irak. Tanken är att stanna i Irak åtminstone ett år. Finland beslöt delta i operationen genom ett politiskt beslut i mars.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes