Hoppa till huvudinnehåll

KSML: Toimi Kankaanniemi skickade sexförslag åt kvinnor

Toimi Kankaanniemi.
Toimi Kankaanniemi. Toimi Kankaanniemi. Bild: Yle toimi kankaanniemi

Den sannfinländska riksdagsledamoten Toimi Kankaanniemi har skickat meddelanden med sexuella undertoner till flera kvinnor, skriver tidningen Keskisuomalainen.

Vissa meddelanden innehåller direkta sexförslag. Kvinnorna har eller har haft kopplingar till Sannfinländarna och bor på olika håll i Finland. Största delen av meddelandena skickades på Facebook.

Kankaanniemi ska också ha skickat sms till åtminstone en av kvinnorna och bett henne radera hans meddelanden.

Kankaanniemi erkänner att han skickat meddelandena.

- Jag har varit ovanligt dum och taktlös. Jag har berättat om meddelandena för min fru, hon är medveten om dem och förstående. Det här är allvarligt för mina väljare som har gett mig sitt förtroende. Jag ber om ursäkt för det jag gjort och kan inget annat än ångra mig och be om förlåtelse. Jag är ofullkomlig och begår misstag, säger Kankaanniemi till Keskisuomalainen.

Kankaanniemi har tidigare varit riksdagsledamot, minister och också presidentkandidat för Kristdemokraterna och det tidigare Kristliga förbundet. Han satt i riksdagen för KD åren 1987-2011.

År 2013 hoppade han över till Sannfinländarna och blev invald i den nya riksdagen i april i år. Han har nämnts som en möjlig minister i den kommande regeringen eller talman för riksdagen.

Verkligt dåligt omdöme― Timo Soini

Soini: Bristande omdöme

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini säger att meddelandena som Kankaanniemi har skickat visar på bristande omdöme.

- Det här pekar på verkligt dåligt omdöme. Jag kan inte kommentera saken på något annat sätt, sade Soini i statsrådets festvåning Smolna i morse.

Soini säger att det är riksdagsgruppen som besluter om Kankaanniemis sits i regeringsförhandlingarna. Det är Jari Lindström som leder Sannfinländarnas riksdagsgrupp.

- Lindström tar hand om riksdagsledamöterna, partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo tar hand om resten och jag leder partiet, sade Soini.

Mer än så kommenterade Soini inte saken.

Som institution ingriper inte riksdagen i frågor som berör privatlivet― Seppo Tiitinen, riksdagens gen.sekr.
Timo Soini
Soini fick i morse genast svara på frågor gällande Kankaanniemi då han anlände till regeringsförhandlingarna Timo Soini Bild: Lehtikuva timo soini

Tiitinen: Inte riksdagens sak

Uppståndelsen kring Kankaanniemi föranleder inget speciellt för riksdagens del. Enligt riksdagens generalsekreterare Seppo Tiitinen hör frågan inte hemma på riksdagens bord.

- Som institution ingriper inte riksdagen i frågor som berör ledamöternas privatliv. En ledamot är i det avseendet som vilken som helst annan medborgare. När man deltar i politisk verksamhet så bedöms man av folket, och den bedömningen sker i samband med val, konstaterar Tiitinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes