Hoppa till huvudinnehåll

Många missar vid renoveringen av Merituulen koulu i Ingå

Merituulen koulu i Ingå
Merituulen koulu har renoverats flera gånger. Merituulen koulu i Ingå Bild: YLE/Sofia Söderlund merituulen koulu

En ny utredning av företaget Vahanen Oy avslöjar brister i hur byggnadsprojektet vid Merituulen koulu har förverkligats och hur fastighetsskötseln har övervakats då skolan grundrenoverades 2007-2008.

- Vi har en lista på alla fel som har begåtts under projektets gång. All skuld ligger inte hos byggnadsentreprenören Quattrorakennus Oy även om entreprenören nog i huvudsak är ansvarig för situationen, säger Peter Siggberg, SFP, ordförande för samhällstekniska nämnden i Ingå.

Juridisk expertis behövs

Samhällstekniska nämnden föreslår att kommunstyrelsen ska anlita en jurist för att utreda möjligheterna till ersättning. Juristen kontaktar isåfall styrelsen för Quattrorakennus och undersöker medlemmarnas personliga ersättningsskyldighet och ansvar.

Frågan behandlas vid kommunstyrelsens möte på måndag (18.5).

- Också byggnadsövervakaren borde väl ha ett juridiskt ansvar. Det bör kommunstyrelsen nu ta till prövning, säger Peter Siggberg.

Ingå samhällstekniska nämnds ordförande Peter Siggberg (SFP).
Peter Siggberg i skolan efter den senaste renoveringen 2014 Ingå samhällstekniska nämnds ordförande Peter Siggberg (SFP). Bild: yle/Petra Thilman Ingå,peter siggberg

Det har förekommit stora brister i fastighetsskötseln och det har bidragit till problemen vid Merituulen koulu.

Pumparna som ska hålla grunden torr stod stilla och det är oklart hur länge de var ur funktion. Också ventilationen var dåligt skött.

- Här ligger ansvaret hos YIT, i dagens läge dotterbolaget Caverion. Vi kommer från kommunens tekniska sektion att vara i kontakt med dem under maj månad.

Delade meningar om bygget

Olika parter i frågan har vitt skilda åsikter om hur byggnadsprocessen och samarbetet egentligen har förlöpt. Det är föreståeligt, menar Siggberg.

- Vi kontaktade ju Jan Gröndahl som var teknisk chef då samt byggnadsövervakaren och arkitekten. Det är ju ganska naturligt att de försvarar sig själva och tycker att dom har agerat enligt god sed. Man har anställt en byggnadsövervakare och litar på att den personen gör sitt jobb och uppmärksammar slarv. Kommunens egen byggnadsövervakning har ändå inte fungerat som den ska vid den här tidpunkten, säger Peter Siggberg.

Ingå kommunstyrelse diskuterar åtgärder i anslutning till den misslyckade grundrenoveringen 2007-2008 av Merituulen koulu vid sitt möte på måndag (18.5).

Läs också