Hoppa till huvudinnehåll

Mental träning hjälper när det stormar

Röntgenbild på en hjärna.
Röntgenbild på en hjärna. Bild: Ludovic Di Orio hjärnan

Alla behöver träna sin mentala styrka. Mental träning handlar inte om krishantering, men om du är tränad blir inte topparna lika höga när det stormar och krisen slår till. Det säger Bengt Aspfors, som är utbildare inom mental träning.

I höst startar Folkhälsan en tvåårig utbildning i mental träning, både på Norrvalla i Vörå och Solvalla i Esbo. Tjugo elever tas in. Intresset har varit stort, men ännu finns det plats.

Det finns ett ökat behov att tränas mentalt. Inte bara inom idrotten, säger idrottsproducent Joakim Träskelin på Folkhälsan.

Joakim Träskelin är idrottsproducent på Folkhälsan utbildning
Joakim Träskelin är idrottsproducent på Folkhälsan. Joakim Träskelin är idrottsproducent på Folkhälsan utbildning Bild: YLE/Sara Bergström träskelin

- För en idrottare är det en betydande del att klara av att prestera då det gäller, vissa behöver mer, andra mindre, men alla människor behöver mental styrka då det stormar som mest.

Utbildningen riktar sig till vem som helst. Gärna personer som arbetar med människor och vill vidareutbilda sig. Studierna tar upp grundläggande faktorer som attityder, självbild, självkänsla och motivation.

Ingen quick fix

Mental träning är ändå ingen quick fix, utan systematisk och långsiktig, säger Bengt Aspfors.

Bengt Aspfors.
Bengt Aspfors utbildar mentala tränare. Bengt Aspfors. Bild: Privat bengt aspfors

- Även om det också finns metoder för mera situationsbaserade händelser, som till exempel en radiointervju, om du ska hålla tal, eller för en idrottare som står på startlinjen.

Då handlar det mycket om att sätta stopp för det inre bruset, som Aspfors kallar det.

Säg "stopp"

- När jag är nervös är jag min egen värsta fiende. En grej man kan göra är att säga "stopp" högt för att få de negativa tankegångarna att brytas. Då kan en del av nervositeten gå över.

Om det stormar i livet och man går igenom en kris - vad kan då en mental tränare ge som inte t ex en psykolog kan?

- Mental träning sysslar inte med krishantering, t ex sorgbearbetning, det hör till psykologens arbete. Mental träning handlar om friskvård och välmående.

- Däremot har jag sett i både eget och i elevers liv att långsiktig mental träning gör att topparna inte blir lika höga under en kris som de var innan man genomgick träningen. Det kan bli lättare att tackla och hantera kriser.

Mer information om utbildningen hittar du här.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Antalet barn som vägrar gå till skolan håller på att öka

  Stark ångest, depression, spelmissbruk kan ligga bakom.

  Ett barn kan ha så stark ångest att gå till skolan att hen inte ens kan sätta sin fot på skolgården. Ett annat barn kanske sitter uppe och spelar hela natten och går därför inte till skolan på morgonen. Skolfrånvaro i ett barns liv betyder en väldigt stor ökad risk för utslagning eller marginalisering och nu ser det ut som om gruppen barn som inte går till skolan håller på att öka.

 • Hon ville ställa upp för flyktingarna

  Sara Bondegård är med i vänfamiljsverksamheten.

  Det kändes som att en del av världen kom in i mitt vardagsrum och mitt hjärta, säger Sara Bondegård från Kristinestad som deltagit i Röda Korsets vänfamiljsverksamhet i snart ett år.

 • Fler vänfamiljer behövs i Österbotten

  Asylsökande och flyktingar behöver stöd.

  Behovet av vänfamiljer är alltid stort eftersom hela Österbotten är ganska mångkulturellt. Tillströmningen av nya människor är konstant.

 • Tutorläraren ska digitalisera skolan

  Skolar övriga lärare i digitala hjälpmedel.

  Alla skolor i Finland ska numera ha en så kallad tutorlärare. En av tutorlärarens huvuduppgifter är att se till att skolan utnyttjar digitala hjälpmedel på ett vettigt sätt. I Yttermalax skola heter tutorläraren Camilla Willberg.

 • Korsholm sålde Södra Vallgrunds skola

  Skolan såldes för 113 000 euro.

  Södra Vallgrunds skola i Korsholm säljs för 113 000 euro. Det bestämde kommunstyrelsen på sitt möte på måndagskväll.

 • Tidtabellen för skorstensrivningen håller

  Dessutom innehåller den mindre tungmetaller än man trodde.

  Den en gång 75 meter höga industriskorstenen i tegel kommer att vara ett minne blott inom kort. Nu finns 30 meter kvar av den och rivningen har haft många motgångar på grund av sommarens ostadiga väder.