Hoppa till huvudinnehåll

Nazister och rallybilar

I veckans Kontroller springer Susanne omkring och plockar blänkande föremål i Wolfenstein: The Old Blood medan Benny skriker åt sin kartläsare i Dirt Rally. Pingviner diskuteras kring det runda bordet och Ted golfar i bäbisbajs.

Observera att programmet innehåller våldsamma scener, och är därför F16.

Susanne Lindström har recenserat Wolfenstein: The Old Blood
Susanne Lindström har recenserat Wolfenstein: The Old Blood Susanne Lindström har recenserat Wolfenstein: The Old Blood Bild: Yle susanne lindström

Wolfenstein: The Old Blood

Recenserat av Susanne Lindström
Format: PS4 (testat), XBONE, PC

Wolfenstein: The Old Blood är en fristående prequel till fjolårets oväntade hit Wolfenstein:

Susannes omslag för Wolfenstein: The Old Blood
Susannes omslag för Wolfenstein: The Old Blood Susannes omslag för Wolfenstein: The Old Blood Bild: Yle kontroller

The New Order. Uppsala-baserade Machine Games återvänder som utvecklare och det mesta är sig likt. Den tuffa amerikanen BJ Blazkowicz infiltrerar slottet Wolfenstein med hjälp av både högljudda maskingevär och tysta knivar, och nivådesignen är relativt öppen med mängder av föremål att plocka upp och hemligheter att upptäcka.

Den vanliga grafiken är väldigt snygg, men nostalgimätaren slår i taket när spelaren plötsligt slängs in i över tjugo år gamla Spear of Destiny, expansionen till spelet som en gång lade grunden för förstapersonsskjutare; Wolfenstein 3D.

Vår recensent Susanne tycker att spelet är varierat och att det aldrig blir tråkigt utöver enstaka överdrivet långa smygpartier (men det är beklagligt att en och annan hundkrake också stryker med bland alla nazister). Hon rekommenderar spelet åt alla som uppskattar genren i allmänhet och de tidigare Wolfenstein-spelen i synnerhet.

Dirt Rally

Recenserat av Benny Holmström
Format: PC (testat)

Benny Holmström har recenserat Dirt Rally
Benny Holmström har recenserat Dirt Rally Benny Holmström har recenserat Dirt Rally Bild: Yle kontroller

Dirt Rally är det femte spelet i Dirt-serien av brittiska Codemasters. Den här gången handlar det dock inte om ett storspel som försöker fånga allt som har med offroad-racing att göra, utan snarare om ett smalare spel som fullt ut koncentrerar sig på traditionella rallytävlingar, a-till-b-sträckor där den enda motståndaren är klockan.

Dirt Rally är ett så kallat early access-spel, vilket innebär att spelet inte är färdigt men till försäljning ändå. Just nu finns det tre rallyn i spelet (36 sträckor) men mer är på väg, och alla uppdateringar är gratis för de som en gång köpt spelet.

Bennys omslag för Dirt Rally
Bennys omslag för Dirt Rally Bennys omslag för Dirt Rally Bild: Yle kontroller

Presentationen är steril ("finländsk" enligt vår recensent Benny) men grafiken i sig är väldigt snygg. Körkänslan är bra, Benny föreställer sig att det känns ungefär så här att köra rally i verkligheten, och både fordonsfysik och kontroll är oklanderliga. Kort sagt är grunden lagd för ett väldigt bra rallyspel, men Benny tycker ändå att Codemasters borde ha inkluderat någon form av onlinespel i det här tidiga stadiet – förvisso kan man jämföra tider online, men direkt tävlande vore ändå nyttigt för att hålla liv i spelarbasen tills mer innehåll lanseras.

Text: Benny Holmström

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Nyligen publicerat - X3M