Hoppa till huvudinnehåll

Träningsmani ökar bland unga

Löpning på löpmatta
Trenden att träna mycket och äta hälsosamt har gått till överstyr för många, speciellt ungdomar. Löpning på löpmatta Bild: Creative commons/Picjumbo springmatta

Ortorexi eller att vara sjukligt hälsosam har ökat bland unga sedan årsskiftet. Det har man märkt av på den österbottniska ungdomsportalen Decibel.fi.

Elitsimmaren och gymnasieeleven Janina Viitanen tränar tio gånger i veckan.

- Jag har inte själv haft ortorexi, men jag har vänner som haft det. De har tränat mer än vad vår tränare sagt att vi ska göra och de har ätit tre gånger för lite. Tränaren har då kommit emellan och sagt att de inte får komma på träning om de inte äter.

Klasskompisen Janne Ylinen har inte kommit i kontakt med ortorexi. Han är hockeyspelare och tränar åtta gånger i veckan.

Janne Ylinen och Janina Viitanen
Janne Ylinen och Janina Viitanen Janne Ylinen och Janina Viitanen Bild: Yle/Sofi Nordmyr janina viitanen

De har ett strikt träningsschema och det gör att åtminstone Ylinen inte skulle börja träna för mycket.

Ortorexi är att bli maniskt fixerad vid träning och hälsosam mat.

"Mamma säger jag behöver hjälp"

Sedan årskiftet har frågorna kring ortorexi ökat markant på ungdomsportalen Decibel.fi. Ungdomsinformatörerna Liselott Nyström och Susanna Sund ger exempel på frågor de får som tangerar ämnet ortorexi.

Ungdomsinformatörerna Liselott Nyström och Susanna Sund på Decibel.fi
Liselott Nyström och Susanna Sund Ungdomsinformatörerna Liselott Nyström och Susanna Sund på Decibel.fi Bild: Yle/Sofi Nordmyr susanna sund

- De kan säga att kompisarna och föräldrar är oroliga men att de inte väger mindre, de har bara muskler. Sedan följer tusen argument till varför de ska få fortsätta med livsstilen. Och då märker vi det att det är över gränsen. Man ska inte behöva förklara ett sunt leverne.

Gränsen mellan att vara hälsosam och att ha ortorexi är hårfin.

Nyström och Sund säger att frågorna om mat och träning har ändrat karaktär sedan årsskiftet. Tidigare handlade det om att äta så lite som möjligt, nu handlar det om att äta så rätt som möjligt.

- Det är en jättesvår sak att avgöra och vi är inga experter. Vår främsta uppgift är att skicka ungdomarna i rätt riktning, om det så är till kostrådgivare eller psykolog.

Lättare söka hjälp på nätet

Trots att Sund och Nyström på Decibel.fi märkt av en markant ökning av frågor om ortorexi har de skolhälsovårdare Yle Österbotten varit i kontakt med inte märkt av det.

Skolhälsovårdare tror att det är enklare att ställa frågorna anonymt via nätet och Sund håller med.

- Jag tror inte att de i första hand går till en skolhälsovårdare med de här sakerna.

- Har de själva tvivel på sitt leverne går de inte till någon som kan säga ajabaja. Är de på väg in i det är de fortfarande i bubblan med hur duktiga de är, hur bra de mår och att de gör rätt. Därför är det lättare att fråga oss anonymt, säger Nyström.

Ungdomar tar till sig trender

Att röra på sig och äta hälsosamt och ekologiskt har blivit något av en trend. Nyström och Sund säger att de flesta i dagens läge vet vad ortorexi är och att det nästan blivit accepterat.

- Det behöver inte vara en ungdom som har ortorexi. Det kan lika bra vara en 40-årig man. Vi har alla uppdateringar i våra flöden på sociala medier om hur någon varit ute och cyklat 20 kilometer eller sprungit maraton.

De båda ungdomsinformatörerna påminner om att den stora massopinionen påverkar ungdomar hårdare än vuxna.

- Det kan till exempel vara mamma som skryter hemma om att hon gått si och så många steg eller gått ner några kilon. En hälsning till föräldrarna är att lite ge akt på hur man själv beter sig.


Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten