Hoppa till huvudinnehåll

De är olika – personligheter skapar teamkänsla!

Lars Fagerholm, Akilles
Lars Fagerholm med sitt gäng. Lars Fagerholm, Akilles Bild: Yle lars fagerholm

Kort sprint, långsprint, häck, hopp och mångkamp. Grenar som ger Borgå Akilles en stor del av klubbens friidrottsframgångar. Tack vare tränaren Lasse Fagerholms 16–19-åriga adepter.

Senaste tävlingssäsong kammade Akilles friidrott hem rekordmånga 16 FM-medaljer. Lika imponerande var det att den relativt lilla Borgåföreningen, i en tid av uppsving för landets unga friidrott, plötsligt kämpade bland de etablerade storklubbarna i den landsomfattande årliga friidrottscupen för 11–17-åringar. Det blev femte plats till slut.

Friidrottsgrupperna i det anrika Akilles blir allt fler och vägvisare är just Fagerholms Power Team. Som ungdomarna själva i tiden namngav.

Tränare, hur annars?

Lars Fagerholm skaffade sig en hel del tränarutbildning redan under sin aktiva tid som trestegshoppare. När de egna barnen närmade sig tioårsåldern tog det skruv. På den vägen är han med sin stora fritidssyssla.

Hans son Victor, ur vars starka intresse för allt som idrott heter hela grejen för ett tiotal år sedan satte igång, tvekar inte en sekund när Sportmagasinet frågar honom vad som skapar det goda grupptrycket. "Vår olikhet!"

Gruppen behöver sina individer

Här har vi antagligen kärnan i modern individuell idrott. Att individerna gör gruppen och gruppen individerna. Det vill säga skapar den utveckling, som all idrott eftersträvar. Genom uppskattning, ansvarstagande och trygghet.

Det råder inget tvivel om att kvalitet gäller inom gänget. I allt vad de gör. De utför och kan. Allt bättre. Som långsprintern Samuel Kouri säger: "Vi har kommit dit att vi idag tränar för att bli bäst!"

Logik, variation, elitgrupp

Tränaren Fagerholm säger sig vara en nyfiken människa som vill bygga träningen på logik och klok variation. SFI:s nuvarande devis "back to basics", tillbaka till grunderna, passar enligt honom in perfekt.

Själv trodde Lasse en gång att gruppen nog skulle bli mindre efterhand när endel juniorer försvinner efter 15-årsåldern. Det gick tvärtom. De blev fler. Någon återvände, och framförallt, talanger som känt sig lite ensamma på sin höga nivå i grannklubbar ville med.

Plötsligt var teamet en östnyländsk elitgrupp för explosiva friidrottsgrenar, även om det inte var någon ursprunglig avsikt.

Seriositet, humor, och en del medaljer...

Under de senaste tre åren har löften från den östnyländska bygden som Teemu Gustavson, Viktor Kantele och Lauri Tuomilehto tagit sin plats i Akilles. Alla tre är idag finländska juniormästare. Och hela den unga gruppen har redan över 30 FM-medaljer.

Sprintern Tuomilehto, 16, under inomhussäsongen den mest uppmärksammade manliga friidrottaren i vårt land, sammanfattar tränarens betydelse med tacksamma ord: "En viss seriositet behövs, och ett humoristiskt sinne. Lasse har allt det där!"

Se det här Akillesgänget träna i Sportmagasinet! Se också där medel- och långdistansjuniorerna i broderföreningen Porvoon Urheilijat, som just nu har ett liknande "huvudansvar" i trakten för uthållighetslöpningen!

Sportmagasinet, tisdag 19.5 kl. 21.00 och onsdag 20.5 kl. 17.25 i Yle Fem.