Hoppa till huvudinnehåll

Eurovisionen börjar - här är kvällens höjdpunkter

pertti kurikan nimipäivät hälsar på publiken på ESC 2015 i Wien
Pertti Kurikan Nimipäivät hälsar på publiken på ESC 2015 i Wien. pertti kurikan nimipäivät hälsar på publiken på ESC 2015 i Wien Bild: Andres Putting, Elena Volotova (EBU) esc 2015

Ikväll gäller det för Pertti Kurikan Nimipäivät i Eurovisionens första semifinal. Vi har listat några av kvällens höjdpunkter!

1. Loic Nottet för Belgien
Han är ung, han är söt, han är dunderbegåvad! När Loic sjunger får han nästan taket på Wiener Stadthalle att lyfta. När han pratar låter han däremot som en blyg tolvåring. En intressant och modern låt som kompletteras med robotdans. We loic it!

2. Stig och Elina för Estland
Vi medger att vi var nervösa för hur Stig Rästa skulle klara av de extremt låga tonerna i början av låten. Men våra farhågor visade sig vara helt ogrundade, på generalrepetitionen satt vartenda brummande precis på den höjd det skulle. Kemin mellan Stig och Elina Born är otrolig, det är intensiva blickar och dramatiska skuggor för hela slanten.

Serbiens Bojana Stamenov rockar loss på Eurovisionsscenen.
Bojana Stamenov. Serbiens Bojana Stamenov rockar loss på Eurovisionsscenen. Bild: EBU / Elena Volotova bojana stamenov
3. Bojana Stamenov för Serbien
Festen sätter igång när storslagna Bojana skrider in på scenen och inleder sin show med avancerad röstakrobatik. När dansarna i mitten av numret slänger av sig sina slängkappor och börjar dansa hejvild fuldans på scenen exploderar hela publiken i ett "Jaaaaaaa, jag duger som jag äääääär"-klimax.

4. Voltaj för Rumänien
Eurovisionen är ett fenomenalt forum för den som vill lyfta fram viktiga ämnen. HBTQI-frågor, fredsbudskap och utseendefixering har vi hört om förr, men den problematik Voltaj vill lyfta fram har vi inte stött på i det här sammanhanget tidigare. Uppemot 80 000 barn i Rumänien lämnas ensamma varje år eftersom deras föräldrar tvingas söka sig utomlands för att arbeta. Stort plus också för att Voltaj valt att framföra åtminstone halva låten på rumänska!

5. Pertti Kurikan Nimipäivät för Finand
Det har varit en kämpig vecka för PKN med repetitioner och intervjuer från morgon till kväll. Stundvis har det varit fyra ganska hålögda punkare som hasat runt på hotellet. Men lagom till genrepet återinfann sig energin och Kari Aalto framför låten med så mycket attityd och anfäktaanamma att vi fick lyfta upp hakorna från kommentatorsbåsets golv. Jösses!

Conchita Wurst på Eurovisionscenen.
Conchita Wurst och orkestern. Conchita Wurst på Eurovisionscenen. Bild: EBU / Elena Volotova eurovision 2015.
Kvällens OMG: Öppningsnumret med Conchita
Har det någonsin funnits en eurovisionsvinnare som förkroppsligar det tävlingen går ut på så bra som Conchita? Hon är rolig, vacker och superglamourös. I öppningsnumret sjunger hon Rise like a Phoenix ackompanjerad av en hel symfoniorkester (som gärna skulle få stanna tävlingen ut men tyvärr packat ihop notställena och åker hem) och kommer att försätta hela Europa i extas.

Aftonens kisipaus: Pausunderhållningen
Lite besviken måste man tillåta sig vara på Eurovisionens arrangörer. Det är ju faktiskt 60-årsjubileum! Vi vill se någonting färgsprakande och nostalgiskt medan rösterna räknas. Istället blir det på tok för långa inserter bland annat med en häst som klapprar runt i Wien med en kamera på huvudet. Alldeles för utdraget och inte speciellt kul. Hoppas på bättring till finalen!

Den första semifinalen i Eurovision song contest i TV2, Radio Vega och Yle Arenan tisdagen den 19 maj klockan 22.00. Semifinal två torsdagen den 21 maj och final lördagen den 23 maj. Svenskt referat av Johan Lindroos och Eva Frantz.

Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa