Hoppa till huvudinnehåll

Fart på bostadsmarknaden

Bostadsmässoområdet i Karleby får 20 nya radhuslägenheter.
Bostadsmässoområdet i Karleby får 20 nya radhuslägenheter. Bostadsmässoområdet i Karleby får 20 nya radhuslägenheter. Bild: NSA-bolagen bostadsmässoområdet i karleby

I Karleby är bostadsmässområdet i dag ungefär dubbelt större än det var sommaren 2011 då mässan hölls där. Området har vuxit med minst 100 lägenheter. Bostadsmarknaden andas optimism i Österbotten, uppskattar Tony Storbacka på NSA-bolagen.

Storbacka är styrelseordförande i NSA-bolagen som nu startar ett projekt med ytterligare 20 nya radhuslägenheter på mässområdet.

- Räntorna är låga, och nu råder en viss optimism på bostadsmarknaden. De senaste två åren har vi producerat bra med bostäder i Karlebytrakten och i princip allt har gått åt, säger Storbacka.

Som att tillverka båtar

Storbacka nämner att också i Jakobstadsregionen har en del projekt kommit igång den senaste tiden. Visst, en del köpare är lite försiktigare. Men fortfarande finns de som köper stora lägenheter.

- I ett projekt vi har nu gick de största lägenheterna på över 100 kvadratmeter åt först. Det finns såna som köper, men de är kvalitetsmedvetna.

Enligt Storbacka ska det vara balkonger i rätt riktitning, rätt läge och högklassiga material.

- Det här med bostadsproduktion håller på att bli allt mer som båttillverkning, säger Storbacka.

Egnahemshusen går åt

Efter ett par-tre år av stiltje har också marknaden kring egnahemshusen kommit igång, enligt Storbacka.
- Förra veckan talade jag med en fastighetsförmedlare och han sa att nu rör det på sig på egnahemshusfronten.

Enligt Storbacka har priset kanske gått ner en aning. Men då folk igen lyckas sälja sina egnahemshus blir det en positiv spiral som sätter fart på övriga bostadsaffärer.

Läs också