Hoppa till huvudinnehåll

Finnwatch ger Marimekko och Iittala ros

marimekko-affär på Kastrup.
marimekko-affär på Kastrup. Bild: EPA/MIKKO PIHAVAARA marimekko

Marimekko och Iittala har förbättrat arbetsförhållandena för de anställda vid sin glasfabrik i Thailand. Det rapporterar den oberoende medborgarorganisationen Finnwatch, som undersöker företagens samhällsansvar i utvecklande länder, i en uppföljningsrapport.

I december 2013 publicerade Finnwatch en rapport som visade att arbetsförhållandena på fabriken på flera sätt var usla.

Nu rapporterar Finnwatch ändå att arbetssäkerheten har blivit bättre, bland annat genom brandlarmssystem och skyddsutrustning för de anställda. Arbetstagarna har också fått delta i utbildningar och ta ut lagenliga semesterdagar.

- De finländska företagen och deras thailändska underleverantör har fått till stånd konkreta förändringar under en kort tid, vilket glädjer oss, säger Finnwatchs verksamhetsledare Sonja Vartiala.

Finnwatch uppmuntrar Marimekko att fortsätta anlita den thailändska fabriken. På så sätt kan fabrikens underleverantör i sin tur göra upp långsiktiga planer för att förbättra arbetsförhållandena ytterligare.

Bättre insyn i leveranskedjan

Då Finnwatch gav ut sin rapport år 2013 visade det sig att Marimekko dolde information om glasfabriken och vägrade ge uppgifter om sin underleverantör. Finnwatch tvingades spåra upp fabriken via andra källor. Också här har det skett en stor förändring.

- Nu publicerar Marimekko sina viktigaste underleverantörer på sin webbplats och modehuset kan nu betraktas som en föregångare för företagsansvar. Vi rekommenderar att också Fiskars, som står bakom Iittalaserien, publicerar sina underleverantörer, säger Vartiala.

Det finns ändå ännu områden där bolagen kan bli bättre.

- En del av de anställda vid fabriken i Thailand får fortfarande bara minimilön. Nästa steg är att räkna ut en lön som täcker levnadskostnaderna och att öka lönenivån gradvis, säger Vartiala.

Den nya regeringen borde uppmuntra företagen att ta mera ansvar för sina produktionskedjor. Finnwatch vill bland annat att storföretag förbinder sig till ett aktsamhetsavtal om mänskliga rättigheter.