Hoppa till huvudinnehåll

Förundersökningen kring Norilsk nickelutsläpp snart klar

Döda musslor i Kumo älv vid Nakkila
Tonvis med nickel rann ut från Norilsk Nickels fabrik i Harjavalta i juli ifjol och förorsakade massdöd bland fiskar och musslor. Döda musslor i Kumo älv vid Nakkila Bild: Yle/Jari Pelkonen norilsk nickel harjavalta

Polisen i sydvästra Finland är snart färdig med sin förundersökning kring nickelutsläppet i Harjavalta i Satakunta ifjol. Drygt 66 ton nickel rann ut i Kumo älv från Norilsk Nickels fabrik i början av juli 2014.

Utsläppet gav upphov till massdöd bland fiskar och musslor i älven. Fallet har utretts som ett miljöskyddsbrott och grov miljöförstörelse.

Fortfarande saknas en del expertutlåtanden och målsägare ska ännu höras. Fallet går sedan vidare till åklagaren.