Hoppa till huvudinnehåll

Jingluck Shinawatra inför rätta i Bangkok

Jingluck Shinawatra vid inledningen av sin rättegång.
Jingluck Shinawatra vid inledningen av sin rättegång. Bild: EPA/WALLACE WOON jingluck shinawatra

Thailands avsatta premiärminister Jingluck Shinawatra bedyrade att hon är oskyldig då rättegången mot henne inleddes i Högsta domstolen i Bangkok.

-Jag är övertygad om att jag är oskyldig´och jag hoppas att domstolen kommer att ge mig rättvisa och att allt löper enligt lagen,sa Jingluck till jpurnalister innan hon gick in i rättssalen.

Jingluck anklagas för kriminell vårdslöshet i en skandal kring rissubventioner under sin tid som premiärminister.

Hon riskerar upp till tio års fängelse om hon får en fällande dom. Enligt åtalet fick risodlare dubbelt mer betalt för sitt ris än vad riset var värt på världsmarknaden.

Världsmarknadspriset på ris sjönk kraftigt och regeringen kunde inte sälja riset utan kännbara förluster och riset sitter nu i lager.

Jingluck misstänks inte för personlig korruption utan för att inte ha gjort tillräckigt för att stoppa subventionerna som hon utlovade under valkampanjen år 2011.

Åtalet politiskt motiverat

Risbönderna och landbygsbefolkningen i allmänhet hörde till premiärministerns viktigaste anhängare i val.

Jinglucks advokater säger att åtalet är politiskt motiverat och att åklagaren inte har lagt fram ett enda verkligt bevis.

Enligt advokaterna borde frågan avgöras i parlamentet och inte i en domstol.

Jingluck Shinawatra störtades i en militärkupp i fjol våra och hon har redan föbjudits från all politisk verksamhet i fem år.

Hennes äldre bror Thaksin Shinawatra som var premiärminister före Jingluck lever i landsflykt efter att han avsattes och dömdes för korruption.

Shinawatras parti har vunnit varje val i Thailand sedan år 2001.

Militärjuntan tar en stor risk

Endast ett femtiotal anhängare hade samlats för att visa sitt sitt stöd för Jingluck utanför den strängt bevakade domstolsbyggnaden.

Demonstranterna struntade i att den styrande militärjuntan har förbjudit folksamlingar som består av fler än fem personer.

Risken är att skarorna blir betydligt större om hon fälls för då finns det stor risk för en ny folkresning i folkrika norra och östra Thailand, Jinglucks starkaste stödområden.