Hoppa till huvudinnehåll

Nya rafflande ingredienser i åtalen mot Aarnio

Jari Aarnio
Jari Aarnio Bild: Lehtikuva jari aarnio

Rättegången mot knarkpolisen Jari Aarnio bjuder på nya rafflande ingredienser. Tunnvis med knark, prostituerade under tjänstetid och grova hot mot vittnen Rättegången går nu in i en ny fas.

Nya allvarliga åtal väcktes i dag mot den förra chefen för Helsingforspolisens narkotikarotel Jari, Aarnio.

Aarnio åtalas bland annat för åtta fall av grovt narkotikabrott, grov penningtvätt och grovt missbruk av tjänsteställning.

Statsåklagaren Jarmo Hirvonen konstaterar att det kan bli fler åtal - men att åklagaren inte väcker åtal för mindre allvarliga brott.

Aarnio uppges ha lett en knarkliga som smugglade in över 900 kilo hasch. Det här skulle ha inbringat närmare två miljoner euro.
Allting gick helt bra - fram till den femte tunnan som kom in med 141 kilo hasch som den holländska polisen hade bytt ut mot fejkhasch.

Sedan började de verkliga konstigheterna; sådant som att underlydande vid narkotikapolisen skulle ha lagt ut falska spår, att de skulle ha ägnat sig åt illegal telespårning, att de skulle ha tipsat utvalda journalister och på alla sätt försökt rikta bort alla misstankar från Aarnio, och försökt få det att se ut som om någon annan var den skyldiga. Och det är nog väldigt konstigt.

Cirkeln sluts nu när den prostituerade kommer in i bilden igen. Det var ju där som allting började.

Jo det var där det började. Och det var väldigt intressant och pikant. Hemma hos den prostituerade i hennes skinnfåtölj har man hittat spår av Aarnios spermier. Och det här betyder ju med stor sannolikhet att Aarnio har varit i den prostituerades lägenhet och att han där på ett eller annat sätt har levererat de här spermierna. Efter det är tolkningsmöjligheterna många om vad som egentligen har hänt.

Hela den här förundersökningen är monumental. Det handlar om nio fullspäckade dvd-skivor och 20 000 sidor om förundersökningen. Det finns väldigt mycket indicier och hopplockade beviskedjor men – som åklagaren sade i dag – det finns inga rykande pistoler.

Aarnio fortsätter att neka till brott. Hur försvarar han sig?

Han säger att han är oskyldig. Och om den prostituerade har han inte sagt någonting annat än att han nog har befunnit sig i lägenheten.

Allmänt kan man säga att förra gången då Aarnio uppträdde i rätten såg man en segerviss man - inte en slagen Aarnio på något sätt.
Men i dag såg han mera nervös ut. Han satt och trummade med en penna mot både pannan och bordet. Men det kan man ju inte dra några slutsatser av. Han har ju suttit isolerad i ett och ett halv år! Det var i allafall en helt annan bild av Aarnio som man fick i dag.

Det finns alltså inget enskilt "rykande vapen". Hur övervägande är bevisen?

Det är svårt att säga. Åklagarna har gjort ett väldigt stort arbete men som vi såg i behandlingen i den förra fasen av den här enorma rättegången så lyckades försvaret nog skjuta sönder en stor del av de här indicierna.

Det här kan bli intressant. Och samtidigt som rättegången går in i en ny fas så kommer de första domarna.

Det blir intressant då det hela fortsätter i början av juni.

Markus Ekholm utfrågades av Magnus Swanljung

Läs också