Hoppa till huvudinnehåll

Psykvården i Pargas flyttar till Åbo

ÅUCS T-sjukhus
Arbetsgrupperna ska nu utreda om det måste byggas en ny byggnad för psykiatriavdelningen eller om nuvarande fastigheter kan användas. ÅUCS T-sjukhus Bild: Yle/Linus Hoffman åucs t-sjukhus

Regionens psykvård ska koncentreras till Åbo beslöt styrelsen för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt på sitt möte på tisdagkväll.

Orsaken är en effektivering av verksamheten samtidigt som man vill erbjuda patienterna den bästa möjliga vården. Enligt beräkningarna kan sjukvårdsdistriktet spara 1,5 miljoner euro genom personalnedskärningar.

Lovar att den svenska vården ska fungera

Enligt sjukvårdsdistriktets direktör Olli-Pekka Lehtonen är det ingen dramatik i beslutet utan arbetet fortsätter som planerat och nu ska två arbetsgrupper utreda hur det praktiska ska skötas.

- Inom några år ska den nya enheten kunna öppna men före det måste vi utreda om det finns behov att bygga en ny byggnad eller om vi klarar oss med de fastigheter som vi har idag, säger Lehtonen.

Lehtonen garanterar att den psykiatriska vården på svenska fungerar också i den nya enheten.

- Jag skrev in en kläm i beslutet som arbetsgrupperna måste beakta då utredningsarbetet fortsätter, säger Lehtonen. Bland annat ska svenskan specialbeaktas så att patientsäkerheten garanteras och vårdens kvalitet inte hotas.

Öppna vården fortsätter

Åbolands sjukhus verkställande direktör Reijo Grönfors ser inte några problem med beslutet att koncentrera psykiatrivården till Åbo.

- Det måste betonas att det vi nu talar om är avdelningsvård och jag ser inga hinder eller problem med att den koncentreras till Åbo, säger Grönfors. Den öppna vården inom psykiatrin fortsätter som tidigare i Åbolands sjukhus regi i både Kimitoön och Pargas.

Lagen kräver att de modernaste behandlingsmetoderna finns till hands för psykiatripatienterna.

- Genom att koncentrera vården till en enhet i Åbo kan vi erbjuda bland annat magnetröntgen på kort avstånd, säger Lehtonen. En centralisering av vården lättar också på jourtrycket bland kommunerna som hittills tvingats ha psykiatrisk jourverksamhet som inte alltid är så billig.