Hoppa till huvudinnehåll

Skola i Ekenäs förbjuder regnbågar i Stafettkarnevalen

När beskedet om omröstningen i riksdagen kom. Medborgartorget.
När beskedet om omröstningen i riksdagen kom. Medborgartorget. Bild: Marcus Rosenlund könsneutral äktenskapslag

På fredag och lördag ordnas Stafettkarnevalen, den glada finlandssvenska idrottsfesten. Förutom andfådda löpare är högljudda hejarklackar minst lika viktiga. Men i år är stämningarna i Ekenäs högstadieskola (EHS) inte lika bra inför karnevalen.

Skolan förbjöd en av hejarklackens komponenter, regnbågen. Hejarklacken ville flagga för sexuella minoriteters rättigheter. Det andra temat, militärkläder är okej enligt skolan.

- Vi hade militärkläder som tema eftersom Finlands enda svenskspråkiga brigad finns i Ekenäs. Vi ville lyfta upp det, säger Lukas Lundin, ordförande för EHS elevkår.

Olivia Casagrande och Lukas Lundin från Ekenäs högstadieskola vill flagga med regnbågen för sexuella minoriteters rättigheter.
Olivia Casagrande och Lukas Lundin. Olivia Casagrande och Lukas Lundin från Ekenäs högstadieskola vill flagga med regnbågen för sexuella minoriteters rättigheter. Bild: Yle / Christoffer Westerlund olivia casagrande,Ekenäs

Elevkåren insåg ändå att traditionellt kamouflage kan vara provocerande i instabila tider.

- Därför hade vi med regnbågen för att få en fredligare vinkel på militärtemat, säger Olivia Casagrande, ansvarig ledare för hejarklacken i EHS.

Lärare och föräldrar mot regnbågen

De ansvariga eleverna trodde aldrig att det här skulle vara ett problem. De aktiva ansåg att det inte handlar om politik, utan om mänskliga rättigheter. Senare fick de höra att just regnbågstemat väckte starka känslor bland lärare.

- Några lärare av 30 är mot det och tycker regnbågen är ett för politiskt tema. Det har också kommit klagomål från föräldrar, säger Casagrande.

Nu halar ansvariga elever i Ekenäs högstadieskola ner regnbågsflaggan. De försökte ändå ändra på beslutet.

- Vi skickade ett mejl till samtliga lärare där vi förklarade vår synpunkt, men det gick inte, säger Casagrande.

Rektorn för Ekenäs högstadieskola, Petri Nyberg, skriver till Yle Västnyland att lärarkåren tycker det är bra att elever engagerar sig och aktivt deltar i den samhällsdebatt som förs om sexuella minoriteter.

- Men vi ansåg att EHS som skola inte har det här som sitt tema. Tidigare har vi till exempel haft skolmat som tema, så vi ansåg att det här är ett för eldfängt ämne.

Skola inget politiskt forum

Rektor Nyberg vill att hela skolan, både personal och elever står bakom hejarklackens arbete och tema. I den här frågan lyckades man inte enas.

Nyberg skriver också att skolan inte ska vara ett forum för politik eller propaganda. Det får man göra på individnivå.

- Någon elev kastade fram att vi i nästa år skall flagga för SFP för att visa vårt stöd för kampen för det svenska språket. En annan har föreslagit att vi borde våga köra med ett evangeliskt lutherskt tema. Varför? Jo, för att allt flere människor skriver sig ur kyrkan. Idéerna är kanske bra, men inte i skolans namn.

Elevkårens ordförande Lukas Lundin är förvånad över att man kallar det för politik. Man var i kontakt med Stafettkarnevalen som har nolltolerans för politik. Där tyckte man regnbågstemat är okej.

- Därför är det lite märkligt. Vi anser inte att det här är politik. Vi vill inte att alla på Stafettkarnevalen ska bli magiskt homosexuella för en dag, utan det handlar om mänskliga rättigheter och att få göra vad man vill, säger Lundin.

"De flesta tycker det är okej"

Enligt hejarklackschefen Casagrande har de flesta elever hon talat med tyckt att det är okej med regnbågar i hejarklacken.

- Det är synd att vuxna människors konservativa åsikter går före och bestämmer. Men jag måste också säga att vi har fått mycket stöd av lärare, bland annat rektorn har gett sitt stöd, säger Casagrande.

Hon får medhåll av Lundin som tillägger att Ekenäs högstadieskola har en öppen kommunikation med eleverna.

- Vi har flera gånger under det här läsåret blivit rådfrågade av skolan i frågor som berör oss. Skolan har varit jätte samarbetsvillig. Det är bra och kanske det är just därför som det här beskedet överraskar så.

Oberoende diskussionen kommer Ekenäs högstadieskola att vara taggad inför Stafettkarnevalen. Även om hejarklackens uniform inte blir så färggrann som man hoppats på kommer hejaramsorna att ta ställning.

- Vi har byggt våra ramsor kring det här temat. Vi har en ramsa som inte uttryckligen tar ställning för sexuella minoriteter, men för jämlikhet. Kom till stadion så får ni lyssna, säger Casagrande.

FSS uppmanar alla att bära regnbågsfärger

Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS skriver på sin webbsida att man ställer sig starkt kritiskt till Ekenäs högstadieskolas lärarkårs beslut.

Debatter och diskussion ska kunna ta plats utan att det gör själva skolan politisk. Om eleverna vill se regnbågsflaggor ska det vara ett beslut som fattas demokratiskt inom elevkåren, skriver FSS.

- Det är skolans grundläggande uppgift att fostra ungdomar till jämlikt tänkande, och skolan får inte vara ett utrymme för diskriminering, säger förbundsordförande Nicholas Kujala på webbsidan.

Han konstaterar också att "mänskliga rättigheter utgör en grund i vårt samhälle, där individen ska kunna tänka kritiskt och förverkliga sig själv”.

Förbundet har varit i kontakt med sina medlemmar i skolan. FSS uppmanar också alla att bära regnbågsfärger under karnevalen.

Efter att artikeln skrevs omprövade Ekenäs högstadieskola sitt beslut. Läs om det nya beslutet här:

Ekenäselever får trots allt använda regnbågsflaggan

Läs också:
Vilka symboler är ok på Stafettkarnevalen?

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland