Hoppa till huvudinnehåll

Smulter: Att inte tro på guld skulle vara skandal

Fredrik Smulter i FM i bänkpress 8.2.2015
VM-guld är målet för Fredrik Smulter. Fredrik Smulter i FM i bänkpress 8.2.2015 Bild: Copyright 2014 Patric Westerlund smulter

Supertungviktaren Fredrik "Freddi" Smulter är i bättre form än någonsin inför VM i styrkelyft i Sundsvall. Det kommer troligen att bli ett fjärde VM-guld i bänkpress, säger Smulter till Yle Sporten inför tävlingen på lördag.

Skadeproblemen är övervunna och som tur var det inte frågan en stressfraktur i armen, som Smulter när det kändes som värst befarade.

– Det visade sig vara så kallad "valpsjuka" som till exempel löpare oftast får på benhinnorna. Armen smärtade riktigt rejält på träning när det var som värst.

– Nu har det gått över en månad sedan den värsta perioden och problematiken med armen klarnade vid magnetröntgen.

Hoppa över Twitterpostning

Som resultat av smärtorna drog Smulter lite ned på träningsmängderna och intensiteten. Dessutom blev det en hel del behandlingar hos fysioterapeuter.

– Det har nog hjälpt. Det finns lite smärta kvar men det hänger inte på armen på lördag och inte på styrkan heller. Det enda som kan svika på lördag är tekniken och det mentala.

Svåraste motståndarna

Som sina svåraste medtävlare ser Smulter amerikanen Jonathan Leo och framför allt svensken Fredrik Svensson som lyft över 400 kilogram.

Svensson är en on/off-lyftare vars prestation är svår att förutspå. Han har hemmaplan så jag väljer honom som huvudmotståndare.

– Leo har inte samma toppkapacitet som jag har men är en väldigt säker lyftare. Svensson lyfte ett halvt kilogram mera än jag under de svenska mästerskapen. Svensson är en lyftare som kan göra allt mellan 350 och 425 kilogram.

– Svensson är en on/off-lyftare vars prestation är svår att förutspå. Han har hemmaplan så jag väljer honom som huvudmotståndare, säger Smulter.

Det kommer att krävas världsrekord för att vinna

400,5 kilogram skall upp från bänken om det skall bli seger i Sundsvall. Så pass hög är standarden bland lyftarna som kommer från sju olika länder. Bland annat Iran och Australien.

– Jag skulle vara mycket överraskad om det inte skulle bli nytt världsrekord, säger Smulter som i samma andetag konstaterar att han är redo att göra det.

Jag har aldrig varit mera redo att sätta nytt världsrekord än nu.

– På träning har det blivit flera lyft över 400 kilo och nu har jag lyckats toppa formen bra. Inte superbra men tillräckligt bra.

Hoppa över Twitterpostning

Smulters sista träningspass inför VM var på tisdag förmiddag. Det kändes hyfsat.

– Jag ljuger om jag säger att det kändes bra men helt okej var det. Nu är det tänjningar och vila som gäller fram till lördag. Lite "jumppa" på fredag för att sätta igång kroppen blir det ännu.

– De gånger jag vunnit VM-guld har jag gått in för att ta medalj. Nu tänker jag bara att det är vinna eller försvinna som gäller. Det sätter en extra press på mig, avslutar Smulter.

Deltagarna i supertungvikt (namn, födelseår, nation, årsbästa)
1. Svensson Fredrik 1979 Sverige 400.5
2. Leo Jonathan 1977 USA 382.5
3. Smulter Fredrik 1983 Finland 382.5
4. Sandvik Kenneth 1975 Finland 371.0
5. McColl Alastair 1981 Norge 335.0
6. Soukal Jaroslav 1972 Tjeckien 335.0
7. Baxter Nathan 1977 Australien 330.0
8. Parvaresh rooh Mostafa Iran 310.0
9. Pettersson Niklas 1991 Sverige 307.5
10. Carrillo Ryan 1991 USA 305.0

Sportmagasinet följer med Fredrik Smulter under VM-tävlingarna i Sundsvall.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport