Hoppa till huvudinnehåll

Snabba förändringar kan försvaga demokratin

Aalto-universitetet
Aalto-universitetet Bild: AAlto-universitetet aalto-universitetet

När regeringen Sipilä sätter sig ner och börjar genomföra sitt regeringsprogram kan förändringstakten påverka resultatet. Det visar färsk forskning från Aalto-universitetet.

Regeringarna Katainen och Stubb har lämnat stora reformer som Finland anses behöva på hälft. Nu har regeringen Sipilä mindre tid på sig att genomföra dem än vad de tidigare regeringarna hade. En av de snabbaste samhällsförändringarna i Finland under 2000-talet var tillkomsten av Aalto-universitetet.

År 2003 slogs Konstindustriella högskolan, den finska handelshögskolan i Helsingfors och Tekniska högskolan i Esbo ihop till Aalto-universitetet.

Nu har Aalto-universitetet undersökt sin egen tillblivelse och hur den snabba reformtakten var möjlig.

Gustavsson är bitr. prof. i strategisk ledning
Biträdande professor Robin Gustavsson Gustavsson är bitr. prof. i strategisk ledning Bild: yle robin gustavsson

- En klar förutsättning som vi också finner i vår forskning är att det i större samhälleliga förändringar krävs ett väldigt starkt samförstånd bland alla aktörer att tiden verkligen är mogen för reformer, säger biträdande professor i strategisk ledning på Aalto-universitetet Robin Gustafsson.

Han tillägger att allt förberedande arbete också måste synkroniseras. Det gäller till exempel alla lagändringar som behövs för förändringen.

Effektivt men mindre demokratiskt

Från idé till färdigt förslag på regeringens bord tog processen ett och ett halvt år. Resultatet var inte bara ett förslag till hur Aalto-universitetet skulle grundas, utan också ett förslag till hela universitetsreformen som bidrog till att universiteten i dag är mera autonoma än tidigare.

Delvis ledde den knappa tidtabellen till att reformen kunde genomföras. De kommittéer som arbetade under processen skulle i normala fall ha fått åtta månader på sig. Nu avklarades arbetet enligt en tidtabell på tre månader.

Under den tidspressen blev det svårt för medlemmarna att hinna skriva alternativa förslag.

- I den här reformen hördes säkert alla som skulle höras, men många uppgav efteråt att processen gick för snabbt för att de skulle ha kunnat mobilisera ett motstånd mot delar av reformen som de var missnöjda med, säger Robin Gustafsson.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes