Hoppa till huvudinnehåll

Albert Edelfeltin koulu fick diplom för skolmaten

Skolmat
(arkivbild) Skolmat Bild: Yle/Lotta Sundström skolmat

Borgås första skolmatsdiplom delades ut åt den finska skolan Albert Edelfeltin koulu. Skolan firade diplomet på tisdagen.

De skolor som främjar en näringsrik, fostrande och ekologiskt hållbar skolmat kan få ett skolmatsdiplom.

Diplomen beviljas av Ammattikeittiöosaajat ry, en riksomfattande organisation för kompletterande utbildning och samarbete inom restaurangbranschen.

– Det här är ett viktigt och fint erkännande både för skolan och för oss som har hand om måltidstjänsterna, säger kostservicechef Birgitta Creutziger vid Affärsverket Borgå lokalservice.

– För att eleverna ska ha goda erfarenheter av måltidsstunderna i skolan behövs framför allt ett smidigt samarbete mellan dem, lärare och kökspersonalen. Det funkar utmärkt på Albert Edelfeltin koulu.

Skolan uppskattar maten

– I Finland är skolmaten en självklar förmån som man inte alltid uppskattar. I andra delar av världen är det ovanligt med gratis skolmat, säger Creutziger.

Rektor Juha Levänen berättar att man har utvecklat en kultur som uppskattar skolmaten på Albert Edelfeltin koulu.

– Det syns på många sätt, till exempel i att avfallsmängden i skolan är mycket liten, säger Levänen.

Alla skolans lärare deltar i övervakningen av matsalen och ansvarar för fostran av elever i alla klasser.

Skolans matsal är trivsam och väl möblerad. Dessutom finns den på en central plats i skolans hjärta. Ljudisoleringen garanterar en lugn matstund.

Husmor har alltid tid för elever

– Skolans husmor har också en viktig roll. Hon syns till i vardagen och har alltid tid för elever. Hon tar emot dem i matsalen varje dag och deltar i deras fostran tillsammans med lärarna.

– Eleverna och skolans personal värdesätter husmoderns och kökets arbete. Ordet tack hör till elevernas viktiga ordförråd, berättar Levänen.

Att skolan har lyckats uppfylla kriterierna för skolmatsdiplomen är ett resultat av ett långsiktigt och målmedvetet arbete, säger Birgitta Creutziger.

Affärsverket Borgå lokalservice har utvecklat måltidstjänsterna i ett aktivt samarbete med skolorna och personalen. Respons på maten samlas in i skolorna regelbundet genom kundnöjdhetsenkäter och matjuryer.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland