Hoppa till huvudinnehåll

Beräkna rätt - matbjudning

Dukat bord med smårätter och sörsaker
Dukat bord med smårätter och sötsaker. Dukat bord med smårätter och sörsaker Bild: Sara Torvalds kalas,bjudningar,smårätter,examensfester,sötsaker,kex,smörgåstårtor,smörgåsar,tilltugg,Tilltugg,Kanapé (bröd)

För att minska matsvinnet vid en bjudning är det bra att veta du hur mycket du skall bjuda på. Här får du en snabb guide till hur du beräknar rätt. Beräkningen är utförd av Marthaförbundet och en del av Svinnkampen.

Taleggiobröd
Förrätt med gravlax Taleggiobröd Bild: Svenska Yle/Strömsö förrätt

Läs också hur du beräknar rätt för en kaffebjudning.

Matbjudning, per person

Förrätter

Sallad 100-150 gram
Gravad fisk 100 gram
Rökt fisk 75 gram
Skaldjur (sallad) 50 gram
Uppskärningar 50-75 gram
Grönsaker 75 gram
Kyckling (färdig, i sallad) 75 gram

Malin Båtmästars hälsosamma kex
Plockmat med fikon Malin Båtmästars hälsosamma kex Bild: YLE/Strömsö chiafrön

Birätter

Kokt potatis 200 gram
Nypotatis 300 gram
Ris, pasta 60 gram
Sallad 75 gram
Sås 0,5 dl
Stuvning 1 dl

Porterstek med gräddstekta rotfrukter
Porterstek med gräddstekta grönsaker Porterstek med gräddstekta rotfrukter Bild: YLE/Strömsö porterstek

Huvudrätter

Sallad 150-200 gram
Låda/frestelse 300-350 gram
Fiskfilé 150 gram
Hel fisk 250 gram
Rökt fisk 150-200 gram
Köttsås 150-200 gram
Stek/rostbiff 100-150 gram
Biffar/uppskärningar 130-150 gram
Köttfärs 100-150 gram
Rätter på köttfärs 100-150 gram
Kyckling (hel) 250 gram
Kyckling bröstfilé 100 gram

En kall soppa läskar i sommarvärmen.
Vichysoisse med purjolök En kall soppa läskar i sommarvärmen. Bild: YLE/Strömsö vichysoisse

Soppor

Buljong/förrätt 1,5-2 dl
Soppa/huvudrätt 2,5-3 dl

Glass med jordgubbar glass

Efterrätter

Bär 100-150 gram
Glass, parfait, sorbet 100-125 gram
Gelatinrätter 100-125 gram
Ostbricka 75-100 gram
Efterrättssås 50-75 gram

Vin hälls upp glas.
Vin passar till festmat. Vin hälls upp glas. Bild: YLE/Strömsö förrätter

Drycker

Vatten 2 glas
Vin 1-2 glas
Starksprit, snaps 4 cl
Välkomstdryck, bål 1-2 glas

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö