Hoppa till huvudinnehåll

DN: Åkesson tvingas betala tillbaka sjukpenning

Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson år 2010.
Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson år 2010. Bild: EPA/HENRIK MONTGOMERY jimmie åkesson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tvingas betala tillbaka cirka 64 000 kronor som han fått i sjukpenning, skriver Dagens Nyheter.

Summan, som motsvarar cirka 6900 euro, är ungefär en tredjedel av beloppet som Åkesson fick i sjukpenning av Sveriges riksdag.

Åkesson sjukskrev sig i slutet av oktober förra året på grund av utmattningssymptom.

Riksdagen ansåg inte att Åkesson har rätt till pengarna eftersom hans parti betalade ut ett partiledararvode trots att Åkesson var sjukskriven. Arvodet var omkring 40 000 kronor (cirka 4300 euro) i månaden.

Allt krävs inte tillbaka

Dagens Nyheter uppmärksammade fallet under hösten vilket ledde till att Försäkringskassan nekade utbetalningen av sjukpenning till Åkesson. Samtidigt inledde även riksdagen en utredning om den sjukpenning som betalades till Åkesson skulle dras in.

Riksdagen beslöt att Åkesson ska betala tillbaka pengarna som betalats ut från och med den 30 januari. Riksdagen anser att det inte går att kräva tillbaka pengar som betalades ut innan den 30 januari i och med att Åkesson tog del av Försäkringskassans beslut den 29 januari. Det innebär att Åkesson får behålla största delen av sjukpenningen, 90 000 kronor (cirka 9700 euro) inklusive skatt.

– Dessförinnan bedömer vi att han är i god tro, säger chefen för enheten ledamotsadministration Thomas Larue till DN.

Läs också