Hoppa till huvudinnehåll

Ekenäselever får trots allt använda regnbågsflaggan

Ekenäs högstadieskola övar utan regnbågsflaggan
EHS hejarklack övade på onsdagen utan regnbågsflaggan Ekenäs högstadieskola övar utan regnbågsflaggan Bild: Yle/Monica Slotte hejaklack,Ekenäs

Rektor Petri Nyberg gav i dag (20.5) klartecken till skolans hejarklack att använda regnbågsflaggan på Stafettkarnevalen.

Orsaken är att skolans elevkår är enig och att arrangörerna för Stafettkarnevalen inte har någonting emot att skolans hejarklack använder regnbågsflaggan.

Petri Nyberg, rektor i Ekenäs högstadieskola.
Rektor Petri Nyberg Petri Nyberg, rektor i Ekenäs högstadieskola. Bild: Yle/Minna Almark petri nyberg,Ekenäs

I går berättade Yle Västnyland att Ekenäs högstadieskolas hejarklack inte fick använda sig av regnbågstemat. Lärarkåren var inte enig och också en del föräldrar hade kontaktat skolan.

Skolan är nu enig

I dag säger Nyberg att både lärarna och eleverna står bakom beslutet att skolans hejarklack får använda regnbågsflaggan.

- Vi är en skola som tror på demokrati. Man ska inte bara tala om demokrati i festtal utan man ska också agera enligt det, poängterar Nyberg.

Rektor Petri Nyberg poängterar att hejarklacken också får använda sig av andra symboler som till exempel fredstecknet eller FN:s symbol.

Det har förts många diskussioner bland lärarna och eleverna. Petri Nyberg har fått blivit kontaktad av massor av människor både via e-post och genom telefonsamtal. Han säger att responsen har varit både positiv och negativ.

Elevkåren nöjd

Också elevkårens ordförande Lukas Lundin och hejarklacksledaren Olivia Casagrande har blivit kontaktade från många olika håll.

Lundin tycker att det är bra att det uppstod en diskussion trots att vissa av åsikterna har varit hätska. Han tycker att vissa lärare och rektorn har fått utstå onödig smutskastning.

Olivia Casagrande och Lukas Lundin från Ekenäs högstadieskola vill flagga med regnbågen för sexuella minoriteters rättigheter.
Olivia Casagrande och Lukas Lundin Olivia Casagrande och Lukas Lundin från Ekenäs högstadieskola vill flagga med regnbågen för sexuella minoriteters rättigheter. Bild: Yle / Christoffer Westerlund olivia casagrande,Ekenäs

- Vi är förstås jätteglada och tacksamma att det slutade så här. Inte var det någonsin vår plan att smutskasta skolan. Vi tror att det här är det bästa sättet att avsluta hela den här hetsjakten som har pågått i media sedan i går, säger Lukas Lundin.

Ekenäs högstadieskolas hejarklack övade på Centrumplan i Ekenäs i eftermiddag. Hejarklacken hade ännu inte hunnit skaffa regnbågsflaggor men föreningen Regnbågsankan har lovat att hjälpa till med att skaffa regnbågsflaggor till Stafettkarnevalen på fredag och lördag.

Olivia Casagrande och kompisarna i hennes hejarklack hade extra kläm i stämman efter att ha fått det nya beskedet.

- Det känns jättebra att skolans ledning lyssnade på oss och ändrade sig angående regnbågsflaggan. Jag tror att jag talar för alla i laget då jag säger att det här redan känns som en seger. Men visst vill vi också vinna och bli den bästa hejarklacken, säger Olivia Casagrande.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland