Hoppa till huvudinnehåll

Eleverna i Vestersundsby skola är laddade inför Stafettkarnevalen

Elever och lärarna Siv martelin och Sonja Finell är redo för Stafettkarnevalen.
Treor och fyror i Vestersundsby skola med lärarna Siv Martelin (till vänster) och Sonja Finell. Elever och lärarna Siv martelin och Sonja Finell är redo för Stafettkarnevalen. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén vestersundsby skola

I helgen är det dags för årets Stafettkarneval på Olympiastadion i Helsingfors och eleverna i Vestersundsby skola i Jakobstad är taggade.

"Växlingarna funkar riktigt bra och vi kommer att springa ännu snabbare i Helsingfors", säger de förväntansfulla eleverna i Vestersundsby skola.

Tidigt på fredagmorgon åker tolv elever från Vestersundsby skola i väg till Helsingfors tillsammans med lärarna Sonja Finell och Siv Martelin som också är deras tränare.

- Vi har haft träningen inför Stafettkarnevalen som en klubb och eleverna har varit väldigt intresserade.Totalt har omkring 35 elever varit med och tränat, säger Sonja Finell.

- Vi är verkligen jättestolta över våra elever som så duktigt deltagit i träningarna, säger Siv martelin.

I måndags gick Lilla staffetkarnevalen av stapeln i Jakobstad. Då hade Vestersundsbyeleverna chans att tävla mot de andra skolorna i nejden.

- Det är alltid lite spännande att prova på att tävla mot de andra skolorna. Det är något av ett genrep inför Stafettkarnevalen, säger Sonja Finell.

Alla lågstadieelever i Jakobstad åker i samma buss och övernattar tillsammans i Bobäck skola i Kyrkslätt. De yngsta deltagarna går på trean och inga föräldrar följer med. Det kan kännas rätt spännande.

- Lite okänt känns det att i väg, men det är bara roligt, säger Maja Söderlund och får medhåll av skolkompisarna.

Det ska bli spännande att springa på den stora stadion inför en massa människor. Det känns häftigt att få vara en del av den stora Stafettkarnevalen säger Ruben Sundell.

- Vi vill vara med och träna och tävla men det ska också bli jättekul att besöka Borgbacken, säger Ruben Sundell och Ludvig Strang.

Men även om Borgbacken är något av en höjdpunkt så är den inte alls allt. Störst är upplevelsen att få springa inför publik på den stora stadion.

- Det är mycket större än man tror, speciellt om man jämför med hur det är här i stan. Men jag känner mig inte så pirrig, säger Jon Sundberg som deltog förra året.

Elvira Nyrönen deltog också förra året och hon säger att det är väldigt rolig. Och fast det är så mycket människor på plats känner hon sig lugn.

- När jag springer så fokuserar på min egen bana och springer mitt lopp. Det är det viktigaste, säger Elvira Nyrönen.

Läs också