Hoppa till huvudinnehåll

Hälsosam kost och mycket motion stoppar diabetes

Diabetesdag i Västra hälsostationen i Borgå.
På temadagen om diabetes fick besökarna hjälp med att fylla i ett risktest. Diabetesdag i Västra hälsostationen i Borgå. Bild: Yle/Jonas Blomqvist diabetes

Det är viktigt att veta hur man ska äta och hur mycket man ska röra på sig, speciellt om man hör till den grupp som riskerar att få diabetes. Flera instanser samlade sina krafter för att sprida information i Borgå på onsdagen.

Diabetestest.
Risktest - finns det risk för att du drabbas av diabetes? Diabetestest. Bild: Yle/Jonas Blomqvist diabetestest
På Västra hälsostationen i Borgå finns fler bord än vanligt.

På ett bord hittar man broschyrer, på ett annat bord finns blodsockermätare, vid ett tredje sitter någon och sticker andra människor i fingrarna.

Det är Sirkka Andersson och Carola Blommendahl som sitter med nålar och sticker besökarna i pekfingret. De visar hur man ska ta blodsockerprovet på rätt sätt.

När man sätter in testremsan i apparaten får man resultatet genast.

Blodsockermätare.
Blodsockermätare. Blodsockermätare. Bild: Yle/Jonas Blomqvist blodsockermätare
- Förstås är det viktigt att komma ihåg att blodsockret stiger i upp till två timmar efter att man har ätit, men för reportern verkar värdena vara inom bra gränser, säger Blommendahl då Yle Östnylands reporter testar sig själv.

Mera resurser behövs

Andersson och Blommendahl jobbar med diabetespatienter. De gillar speciellt samarbetet med andra instanser i Borgå, till exempel diabetesföreningen.

I samma stund kommer specialläkare Jeff Westerlund förbi. Westerlund håller med om att samarbetet i staden fungerar alldeles ypperligt, men det finns också sådant som kan bättras på.

- Vi behöver definitivt fler diabetesskötare. Det finns alldeles för få sådana tjänster här. Till exempel i Lovisa verkar det vara bättre på den fronten, säger Westerlund.

Hälsosam kost också viktig

Melinda Blomqvist.
Melinda Blomqvist. Melinda Blomqvist. Bild: Yle/Jonas Blomqvist melinda blomqvist
Vid ett av borden som är fullt med information i olika former står Melinda Blomqvist.

På hennes bord finns inga broschyrer, nålar eller mätare. Där finns i stället livsmedel av olika slag.

- Här har vi en liten utställning om fett, salt och socker. Det hör egentligen ihop med hälsan i allmänhet, men i synnerhet då det handlar om typ 2-diabetes så är hälsosam kost viktig, tillsammans med hälsosamma livsvanor.

Med en hälsosam kost kan man minska på risken att få diabetes.

Blomqvist berättar att man ska äta mångsidigt och inte för mycket salt eller mättade fetter. Man ska i stället satsa på mjuka fetter och grönsaker.

Mindre motion - mera diabetes

Hanna Vilkuna, diabetesskötare.
Hanna Vilkuna. Hanna Vilkuna, diabetesskötare. Bild: Yle/Jonas Blomqvist hanna vilkuna

Allt yngre personer borde ta del av Blomqvists råd. Det tycker åtminstone diabetesskötare Hanna Vilkuna.

- Typ 2-diabetes gäller inte längre bara äldre personer. Allt yngre personer får diagnosen. Jag har haft patienter som är under trettio år gamla, säger Vilkuna.

Det kan löna sig att göra ett risktest, speciellt om det finns diabetes i släkten.

Vilkuna har sina teorier om varför allt yngre personer får diabetes.

- Det handlar om levnadsvanorna. Folk rör inte på sig lika mycket som förr. Jag har till exempel sett ett diagram på hur antalet datorer och spelkonsoler ökat. Samtidigt har människor börjat röra på sig allt mindre och vikten har ökat.

Diabetespatienter behöver stöd

Mervi Punnonen, Borgånejdens diabetesförening.
Mervi Punnonen. Mervi Punnonen, Borgånejdens diabetesförening. Bild: Yle/Jonas Blomqvist borgånejdens diabetesförening

Det viktigaste medlet i kampen mot diabetes är att man får ut information om vad man ska äta och hur mycket man behöver röra på sig påpekar Vilkuna.

Den informationen delar bland andra Mervi Punnonen från Borgånejdens diabetesförening ut, men Punnonen menar att föreningen har en ännu viktigare uppgift.

- Vi ska stödja dem som lider av diabetes och deras närmaste. Det får man inte någon annanstans ifrån. Men visst delar vi också ut information.

Nyheter även för diabetikern

Irja Turunen och Kalevi Turunen.
Irja och Kalevi Turunen. Irja Turunen och Kalevi Turunen. Bild: Yle/Jonas Blomqvist kalevi turunen

Bland besökarna under temadagen på Västra hälsostationen i Borgå finns Irja och Kalevi Turunen. De tycker det är fint att det ordnas evenemang som det här.

- Jag har diabetes så informationen är nyttig för mig. Här finns också en del nyheter för mig. Jag är speciellt intresserad av att gå och titta på kostråden, säger Irja.

Kalevi lider inte av sjukdomen men han följer gärna med ändå.

- Det är intressant att kolla upp sig själv, hur det är till exempel med blodsockret. Dessutom är de som jobbar med diabetes i Borgå mycket trevliga!

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland