Hoppa till huvudinnehåll

Nytt kollektivt konstrum i Helsingfors

Isabella chydenius
Isabella Chydenius är den den kreativa kraften bakom det nya galleriet A SPACE i Helsingfors. Isabella chydenius Bild: Isabella Chydenius isabella chydenius

Ett kreativt utrymme där olika konstformer kan mötas. Isabella Chydenius tar med sig nya vindar från bland annat London och Kapstaden, och vill skapa en lättillgänglig plats i centrum av Helsingfors där alla ska få ta del av konsten.

Bildkonstnären Isabella Chydenius sitter på bakgården av sitt splitternya utställningsutrymme A SPACE på Albertsgatan i Helsingfors. Innanför borras det, dammet yr och väggar målas vita. På torsdag blir det vernissage.

Chydenius är nyss hemkommen från Kapstaden där hon bott och arbetat det senaste året. Före det har hon bland annat bott i London och studerat i Paris. Nu vill hon föra Finlands konstscen mot det mer kollektiva hållet.

- Jag har länge haft en vision om ett utrymme där konstnärer kan träffa varandra och organisera olika gemensamma kulturevenemang, förklarar Chydenius.

Hon planerar utställningar, bokklubbar, collagekollektiv, poesikvällar, all slags icke-pretentiös samvaro. Alla ska vara välkomna, såväl konstnärer, konstintresserade, konstsamlare som sådana som inte har någon tidigare koppling till konst.

emilia kannosto
Emilia Kannosto (detalj) emilia kannosto Bild: Emilia Kannosto emilia kannosto

Avstånd från det elitistiska

Chydenius menar att man i Finland satsar mycket på design och arkitektur, men att det finns ett tomrum på bildkonstscenen, speciellt vad gäller möjligheterna för unga konstnärer.

- Den finländska konstvärlden är ganska elitistisk. Och visst är det en lyx att kunna köpa konst eller ha tid att besöka gallerier. Men till exempel i London eller Kapstaden finns ett helt annat intresse för unga konstnärer, vars verk dessutom kan vara relativt förmånliga.

Ett problem är att det hos oss är väldigt svårt för unga konstnärer att ställa ut sina verk. De stora gallerier som finns kräver etablerade namn, eller så måste konstnären själv hyra ett utrymme vilket är både dyrt och riskabelt.

Chydenius skulle gärna se fler artistdrivna gallerier. I den kommande grupputställningen tar hon provision av konstnärerna, och ifall hon säljer alla verk täcker det hyran och bolagshyran. Hon kommer dessutom att använda lokalen som sitt eget arbetsrum.

- Jag har haft turen att träffat de rätta människor och kontakterna runt om i världen och nu vill jag hjälpa andra. Det handlar om karma! skrattar hon.

Kobus La Grange
Kobus La Grange (detalj) Kobus La Grange Bild: Kobus La Grange kobus la grange

Lätt men inte ytligt

Chydenius har själv sålt mycket bra under de senaste åren, och vill i sin tur introducera nya konstnärer åt de människor som vanligtvis köper hennes konst.

- Det är absolut inte bort från mig, inte kan de ju ha hela sin lägenhet full med bara min konst i alla fall.

Samutställningen NEVERMIND THE M*SS har vernissage på torsdag. Utställningen består av verk av fem unga finländska konstnärer inklusive Chydenius själv, en ung spansk konstnär samt två unga sydafrikanska konstnärer. Den röda tråden är lättillgänglighet.

- Alla konstnärer presenterar sina egna politiska ställningstaganden, men på ett lätt och självironiskt sätt.

Meningen är att öppna upp för människor som inte nödvändigtvis är så insatta i konst.

- Man behöver inte ha studerat konsthistoria i hundra år för att förstå eller tycka om verken. Det hoppas jag att hela utrymmets framtid också handlar om.

Hängbröstens skönhet

Isabella Chydenius har tidigare jobbat inom modebranschen och i sin egen konst behandlar hon bland annat kroppen och den frustration skönhetsidealen väckt hos henne. Hon är känd för sina stora färggranna skelettaktiga silhuetter.

- Nu har jag omedvetet börjat riva isär eller lämna bort kroppsdelar i mina verk, figurerna kan sakna delar av ansiktet, de har inget hår och är allmänt hängiga.

I de aktuella verken har hon speciellt fascinerats av hängbröst.

isabella chydenius
Isabella Chydenus (detalj) isabella chydenius Bild: Isabella Chydenius isabella chydenius

- Folk är så rädda för att börja hänga. Men människokroppen är alltid vacker. Jag brukar säga att jag vill måla fula människor, men ändå lyckas jag alltid på något sätt göra dem vackra.

Utställningen NEVERMIND THE M*SS har vernissage torsdagen den 21 maj på galleri A SPACE, Albertsgatan 12, Helsingfors. Konstnärer är Ida Taavitsainen, Emilia Kannosto, Hanna Perälä, Isabella Chydenius, Vanessa Forstén, Manuel Donada, Kobus la Grange och David Brits.