Hoppa till huvudinnehåll

Sannas femtonåriga resa

Sanna Kämäräinen 2015
Sanna Kämäräinen, VM-klar. Sanna Kämäräinen 2015 Bild: YLE sanna kämäräinen

Augusti var halvvägs och karriärens viktigaste tävling på gång. Diskusfinalen vid EM i Zürich hade knappt börjat när Sanna Kämäräinen drämde till med sitt sextiometerskast. Det efterlängtade klivet in var taget. Och sist och slutligen öppnades dörren så enkelt, så enkelt.

Länge hade Sanna fått vänta, så länge att hon otaliga höstar återigen intalat sig själv att göra allt bara bättre och bara noggrannare. Det borde ju inte ha tagit ända till år 2014 innan 60-metersbågarna satt där. Utan det borde ju ha blivit så att hon hade fått känna den glädjen redan innan hon var 28. Men hon berättar att hon inte en endaste gång under sin långa karriär haft en tanke på att lämna grenen och ge upp. - Glödet måste ha funnits där inom mig hela tiden, säger Sanna Kämäräinen.

"Vad idrott innerst inne är"

Hon steg in i ringen hemma i Lapinlahti i trettonårsåldern, när den lokala kasttränaren Juhani Nykänen tänkte högt. Han tänkte att det kunde löna sig. Sanna var en hängiven bobollstjej, men snabbt kändes också den ett kilo tunga damdiskusen hemvan i handen. Idag vill hon allra främst tacka Nykänen för det som hon kanske inte ännu då riktigt förstod. Att han samtidigt lärde henne vad idrott innerst inne är. Vilket måste ha varit orsaken till att det där glödet kom till och inte gick att rubba. Nykänen fungerar fortfarande som tränare för Lapinlahtis andra kastarstjärna, spjutkillen Sampo Lehtola.

Leiria ledde till Peking

Finlands bästa diskusdam på väldigt länge bor sedan några år i Tammerfors, där också hennes nuvarande tränare Anssi Mäkinen finns. Pirkkahalli-anläggningens slitna träningssalar är deras domäner. Omgivningen andas målmedvetenhet och passion, vilket passar dem alldeles utmärkt. Men under vintern som är bakom har det också igen blivit många lägerveckor utomlands, först i Sydafrika och därefter Portugal i två repriser. Och i portugisiska Leiria i mars kom också Kämäräinens hittills längsta kast till. 61,07 betydde direkt en nominering för VM i Peking i augusti.

Hon är förebilden

Situationen i finländsk diskuskastning är såtillvida ny att en klar förebild igen finns, men att det för första gången på årtionden handlar om en kvinnlig kastare. Anssi Mäkinen tror att den situationen kan vara riktigt lyckad just nu. Inte minst för att Sanna är som hon är. Samvetsgrann, hängiven, ytterst vältränad, utåtriktad och lätt att kommunicera med.

Diskusen är idag en av många friidrottsgrenar som ser ut att gå en ny vår till mötes i Finland. Löften av rang finns bland juniorerna och det främsta namnet på kommande finns i Virdois. Hon heter Helena Leveelahti och har mejat ner finländska juniorrekord efterhand. Inte nog med det, senaste sommar var hon klar världsetta i sin åldersklass. Då, några veckor innan hon fyllde 15, flög hennes (dam)diskus 48,36. Den här våren har hon redan fortsatt i samma stil.

Sportmagasinet pratar diskus och attityd med Sanna Kämäräinen och Anssi Mäkinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport