Hoppa till huvudinnehåll

Vilka symboler är ok på Stafettkarnevalen?

symboler
Vilken av de här symbolerna passar på Stafettkarnevalen? symboler stafettkarneval

Nyheten att Ekenäs högstadieskola inte tillåter att hejarklacken använder regnbågsflaggan i sin hejarklack på Stafettkarnevalen skapade något av en läsarstorm på Svenska.yle.fi. Efter den massiva kritiken backade skolans ledning och flaggan tillåts trots allt. Debatten aktualiserar frågan om vilka symboler som hör hemma på karnevalen.

Ekenäs högstadieskolas ledning motiverade sin ursprungliga linje med att regnbågsflaggan är en politisk symbol som inte hör hemma i skolan.

Enligt skolans rektor Petri Nyberg skall skolan inte vara ett forum för politik eller propaganda. Det får man göra på individnivå.

- Någon elev kastade fram att vi i nästa år skall flagga för SFP för att visa vårt stöd för kampen för det svenska språket. En annan har föreslagit att vi borde våga köra med ett evangeliskt lutherskt tema. Varför? Jo, för att allt flere människor skriver sig ur kyrkan. Idéerna är kanske bra, men inte i skolans namn, sade Nyberg till Yle Västnyland.

Vad tycker du?

Ekenäs högstadieskola omprövade sitt beslut och tillåter alltså nu trots allt regnbågsflaggning på Stafettkarnevalen. Var det rätt beslut av skolan att låta regnbågsflaggan vaja på Olympiastadion? Rösta.

Rösta: Var det rätt av Ekenäs högstadieskola att tillåta regnbågsflaggan?

Ja
67.7% (552 röster)
Nej
32.3% (263 röster)
Antal avgivna röster: 815

På Svenska.yle.fi går debatten het i anslutning till skolans beslut. Signaturen Gunvald tycker att diskussionen är sorglig.

Hör inte själv och hör till nån sexuell minoritet men är rasande på att ämnet kallas politik. Människor som älskar varandra och vill ha samma möjligheter som andra som älskar varandra är väll inte politik. Däremot kan väl militärkläder lätt anses vara ett politiskt tema.

Signaturen Juuso tycker å sin sida att skolan gör en helt korrekt bedömning.

Mänskliga rättigheter och aktivism för minoriteter är i allra högsta grad en politisk fråga. Inte får OS och VM heller användas till politiska syften så varför skulle Stafettkarnevalen få vara en politisk arena? Inte tillåts väl olika politiska partiers eller ideologiers aktivism på stafettkarnevalen heller?

Vilka symboler är ok på Stafettkarnevalen?

Regnbågsflaggan fick trots allt ett ja i Ekenäs högstadieskola. Vilka symboler är det då ok att flagga med på Stafettkarnevalen? Hur förhåller du dig till en hejarklack som väljer att lyfta fram den sovjetiska symbolen hammaren och skäran? Är det korrekt om någon skola tar SFP:s nyckelpiga som sin karnevalmaskot?

Vilka symboler är ok på Stafettkarnevalen?

Fredsmärket
29.1% (531 röster)
Regnbågsflaggan
27.8% (508 röster)
Finlands vapen
23.6% (431 röster)
Det kristna korset
12.1% (221 röster)
Hammaren och skäran
7.0% (127 röster)
SFP:s nyckelpiga
0.4% (7 röster)
Antal avgivna röster: 1825

Läs också:
Skola i Ekenäs förbjuder regnbågar i Stafettkarnevalen
Alla färger är välkomna till Stafettkarnevalen
Ekenäselever får trots allt använda regnbågsflaggan

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt