Hoppa till huvudinnehåll

Bombman i Korsnäs hotade offret med kniv

På den här platsen i Sundomskärgården greps den misstänkte bombmannen.
Mannen greps på den här platsen ute i Sundomskärgården vid sin sommarstuga. På den här platsen i Sundomskärgården greps den misstänkte bombmannen. Bild: YLE/Marcus Lillkvist bombman

Den man som är misstänkt för mordförsök efter att ha placerat en bomb på en kvinnas bil i Korsnäs hade hotat kvinnan flera gånger, både fysiskt med kniv och via sms. Den första rättegångsdagen är nu avslutad.

Tolv års ovillkorlig fängelsedom. Det är åklagarens yrkande mot den man som placerade en bomb på en kvinnas bil i Korsnäs före jul.

Under torsdagen kom det fram att mannen och kvinnan inledde ett förhållande år 2012, men att det urartade ett flertal gånger. Mannen ska ha uttalat hot mot kvinnan vid ett stort antal tillfällen och även hotat med kniv.

Hotades samma morgon

Hotelser hade även skickats till kvinnans mobiltelefon, och de sista hoten läste hon samma morgon som bomben exploderade.

Enligt åtalet, som offentliggjordes på torsdag morgon, hade mannen inte enbart placerat en bomb innehållande upp till 520 gram dynamit på kvinnans bil.

Han hade dessutom placerat en "stor mängd" filtspikar tillsammans med bomben i den väska som han satte på motorhuven på kvinnans bil.

Detonerade när hon rörde väskan

Utlösningsmekanismen var speciell, nästan som hämtad ur en film. Mannen hade försett väskan med en så kallad dragströmsbrytare som var kopplad till ett snöre som satt fast i bilen. När kvinnan tog tag i väskan för att flytta den bort från sin bil utlöstes bomben.

Kvinnan skadades allvarligt. Sprängkraften var så stor att hennes bil totalförstördes. Dessutom skadades tre andra bilar som stod i närheten.

Ser gärningen som grov

Enligt polisens rekonstruktion orsakade bomben en direkt fara för liv i och runt bilen.

Gärningen har även förorsakat allvarlig allmän fara då sprängladdningen var placerad på en plats där flera personer hade tillträde, skriver åklagaren.

Dessutom har sprängladdningen varit maskerad som ett ofarligt föremål (placerad i en gammal väska), enligt åklagaren som anser att gärningen bör anses som grov.

Den åtalade har minnesluckor

Åklagaren kräver att mannen döms för mordförsök och yrkar på tolv års ovillkorlig fängelse. Mannen är sedan tidigare dömd för flera andra brott.

Mannen har erkänt att han placerade en sprängladdning på kvinnans bil utanför radhuset där hon bor. Men han menar att det kan högst vara frågan om grov misshandel eftersom det inte fanns uppsåt att döda.

Enligt den åtalade har han minnesluckor från dagarna kring bombdådet. Han sade i rätten att han till en början inte kom i håg vad han gjort, det kom först senare.

Orsaken till minnesluckorna ska ha varit de mediciner han tog mot sitt grava alkoholmissbruk.

Han sade i rätten att han ångrar det han gjort och ville egentligen alltid bara offret väl.

Rättegången fortsätter i morgon, fredag.

Här finns vår liverapportering från torsdagens rättegång:

Rättegång: Bomben i Korsnäs

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten