Hoppa till huvudinnehåll

Borgådirektör blir ledande läkare vid sjukhuset i Ekenäs

Sune Lang, Borgå sjukhusdirektör
Sune Lang. Sune Lang, Borgå sjukhusdirektör Bild: YLE / Mathias Gustafsson sune lang

Sune Lang byter sjukvårdsområde i höst. Han tar över uppgiften som ledande läkare efter Marianne Gripenberg-Gahmberg som går i pension.

Gripenberg-Gahmberg har jobbat både som ledande läkare och sjukvårdsområdets direktör vid Västra Nylands sjukvårdsområde (VNS) i 20 år.

När hon nu går i pension delas hennes uppgifter på två personer.

Marianne Gripenberg-Gahmberg är direktör för Västra Nylands sjukvårdsområde
Marianne Gripenberg-Gahmberg går i pension. Marianne Gripenberg-Gahmberg är direktör för Västra Nylands sjukvårdsområde Bild: YLE/ Helena Rosenblad gripenberg-gahmberg marianne,Ekenäs

Jobbet som direktör för sjukvårdsområdet sköts av förvaltningsdirektör Gabriela Erroll till slutet av 2016. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) ville just nu inte ha ett permanent chefsarrangemang då man inte vet hur reformen av social- och hälsovården kommer att påverka helhetsbilden.

Erroll har ändå inte kompetens att vid sidan av de två andra jobben också sköta uppgiften som ledande läkare. För den uppgiften krävs läkarutbildning.

Gabi Erroll framför en tavla av det som hette Västra Nylands Kretssjukhus
Gabriela Erroll. Gabi Erroll framför en tavla av det som hette Västra Nylands Kretssjukhus Bild: Yle/Monica Slotte sjukhuset

Plus med erfarenhet från Borgå

Tre personer sökte jobbet som ledande läkare vid VNS.

Sjukhusbyggnaden i Ekenäs.
Västra Nylands sjukhus i Ekenäs. Sjukhusbyggnaden i Ekenäs. Bild: Yle/Malin Valtonen sjukhusbyggnad,Ekenäs

En sökande vill vara anonym och drog tillbaka sin ansökan efter ansökningsintervjun.

De två övriga sökandena är överläkaren Martti Hirn vid VNS och Sune Lang, direktör för Borgå sjukvårdsområde.

Nämnden för VNS valde Lang med motiveringen att han har formell administrativ kompetens och den absolut längsta erfarenheten av administrativa uppgifter.

borgå sjukhus
Borgå sjukhus. borgå sjukhus Bild: YLE/Stefan Härus hns

En fördel är också att han länge har arbetat i en ledande position inom HNS och har samarbetat med kommunerna.

Dessutom är det ett plus att han tillför erfarenheter från ett annat sjukvårdsområde.

Centerns Eero Koli från Hangö föreslog att tjänsten som ledande läkare lediganslås på nytt, men hans förslag vann inte understöd.

Raseborg huvudorsaken till flytt

Sune Lang motiverar sitt beslut med att han vill vara nära sin fru som jobbar i Raseborg. Nu pendlar han från Västnyland till Borgå.

Han säger sig tycka om jobbet i Borgå, men att det också är bra med nya utmaningar vid det betydligt mindre sjukhuset i Ekenäs.

Sjukhuset i Borgå har god ekonomi och har genomgått tuffa tider då förlossningsverksamheten var hotad. Avdelningen fick sedan tilläggstid.

Också sjukhusjouren var stängningshotad i höstas samtidigt med förlossningsavdelningen. Samjouren vid Borgå sjukhus körde i gång vid årsskiftet och det krävde mycket planering.

Nu hoppas han kunna erbjuda Västra Nylands sjukvårdsområde sin erfarenhet.

Han konstaterar att avståndet till Helsingfors är längre i Ekenäs än i Borgå och att svenskan har en stark ställning i bygden. Språket är i alla fall inget problem för svenskspråkiga Lang.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland