Hoppa till huvudinnehåll

"Därför tigger vi inte"

Ioana Silion från Rumänien och Momchil Tomov från Bulgarien säljer Iso Numero
Ioana Silion från Rumänien och Momchil Tomov från Bulgarien säljer Iso Numero Bild: Ann-Charlotte Åkerholm iso numero

Romerna Ioana Silion från Rumänien och Momchil Tomov från Bulgarien hör till de nästan etthundra bostadslösa som säljer gatutidningen Iso Numero i Helsingfors. Yle Nyheter träffar dem på Diakonissanstaltens dagcenter Hirundo där de löser ut sina tidningar för att ge sig ut på stan.

– Tack vare tidningen Iso Numero behöver vi inte ljuga, stjäla eller förorsaka problem här. Vi arbetar och tjänar pengar varje dag så gott vi kan, säger Tomov som varit i Finland i elva månader.

Det är framförallt romer från Östeuropa som säljer Iso Numero i Helsingfors. Tidskriften kostar fem euro och varje såld tidning ger den hemlösa tre euro i handen. Idén har kopierats från Storbritannien där tidningen Big Issue har funnits i 24 år. Artiklarna i Iso Numero kommer till en stor del från tidskrifter som hör till kultur- och vetenskapstidningarnas förening Kultti rf. Upplagan ligger på ca 10 000.

Ioana Silion är den flitigaste försäljaren i stan och hon är nöjd. Ju mera hon förtjänar, desto mera kan hon skicka hem pengar till sin familj som lever i fattigdom. Hon skulle hellre arbeta hemma i Rumänien men landet är korrumperat och det finns inga arbetstillfällen där för romer, berättar hon.

Påhopp

Silion står i duggregnet framför Helsingfors järnvägsstation och försöker få förbipasserande att stanna upp med ett försiktigt "Moi moi, anteeks". Alla vill ändå inte se henne på våra gator.

– De är ofta äldre människor som köper tidningen, de yngre retar oss och svär åt oss, berättar Silion.

Också Yle Nyheter får bevittna fientligheten när vi filmar under taket framför järnvägsstationen. Tomov har en bunt med tidskriften Iso Numero under armen, men han är med oss för att tolka intervjun. En ung väktare försöker få honom att gå bort och hänvisar till att det är förbjudet att sälja på järnvägsstationens område. Väktaren knuffar Tomov med båda händerna, trots att vi förklarar att han är med Yle Nyheter och inte har kommit hit för att sälja.

– Det är förbjudet att sälja sådant skit här! säger den unge väktaren och sprayar demonstrativt desinfektionsmedel på sina händer.

Tomov skakar på huvudet efter incidenten. Han har bott i många länder i Europa men placerar ändå Finland bland de mest rasistiska länderna.

– Det finns många obehagliga människor, speciellt unga 17 till 20 -åringar som beter sig illa, rasistiskt, säger Tomov.

Varför tigger inte Tomov?

I vintras hade Momchil Tomov sitt första riktiga arbete i Finland när han skottade snö. Nu söker han jobb igen. Tiggandet är inget för honom, säger han.

– Varför jag inte tigger? För att jag är en ung man och ingen behöver ge pengar åt mig. Jag är varken sjuk eller invalid. Jag måste arbeta. Därför.

Läs också