Hoppa till huvudinnehåll

Författarskap nära vardagen

Himlalivgäst
Himlalivgäst monika vikström-jokela

Författarskap nära vardagen

År 2000 utlyste Fontana Media en tävling om att skriva en kristen bok för barn. Det året var Monica Vikström- Jokela hemma med sitt fjärde barn Matti och hon funderade på att börja skriva i en annan form än hon tidigare var van vid. Hon hade redan 15 års erfarenhet av att skriva för barn som redaktör och producent för barn-tv.

Ingen bok kan födas ur en tes funderade Monica, att skriva en kristen bok för barn kändes lika absurt som atttill exempel skriva en socialdemokratisk berättelse. Hennes man Eero uppmanade henne att sluta gnälla och i stället sätta igång. Med boken Ellen Annorlunda vann Monica första pris och den publicerades 2001.

Ellen Annorlunda blev den första boken av sju i samma serie och det blev en början på ett uppsving för litteratur riktad till finlandssvenska barn i mellanåldern.Boken har översatts till finska och norska.

Inspirerande kontrast

För Monica har författandet varit en inspirerande kontrast till tv-arbetet.– Jag kan komplettera berättarskapande på egna villkor i en annan form säger hon. Efter serien om Ellen Annorlunda föddes två böcker om Morris och Leija som behandlar upplevelsen av att sakna någon som dött.

Barnens kyrkoår

Monicas mamma Birgitta Vikström hade år 1985 skrivit boken ”Kyrkoåret runt” för barn, med illustrationer av Monica. Eftersom kyrkoåret hade förändrats och upplagan var slutsåld ville Fontana Media ge ut en omarbetad form. Monica ville skriva en helt ny.;
- Jag vill ge barnen en känsla av livets och årets rytm, att bygga upp en förväntan med att uppmärksamma helger. Helgdagsboken har sålts i 80.000 exemplar.

Allt är nära

- Jag och min man Eero blev ombedda att skriva en bok som skulle berätta vad kristen fostran kunde vara i dag för hem där begreppet bordsbön är som voodoo. Den skulle handla om religiös fostran men inte innehålla religiösa termer. Monica gick till sin egen vardag, det fanns förvånansvärt många berättelser på barnkammargolvet eller i köket. Berättelser som gestaltade förlåtelse eller helighet.

- All fostran, speciellt religiös fostran, handlar om insikten att jag inte har svaren utan att jag måste ställa mig bredvid barnet. Det är inte jag som presenterar Gud för barnet utan jag måste ställa mig bredvid barnet och tillsammans fundera på saken. Boken Aikapyhä - Allt är nära handlar om barn men riktar sig till vuxna.

Fler böcker av Monica Vikström-Jokela; När någon fattas – en sorgbok, Fadderboken och den senast utkomna Hej Gud, här bor jag, en bönbok för barn.

Monica Vikström-Jokela är gäst i Himlaliv

Nina Granvik-Wallgren

Tro

Nyligen publicerat - Tro