Hoppa till huvudinnehåll

Många vill hjälpa fästingforskaren

Britt-Marie och Melissa Juup kontrollerar dagligen hundarna Nella, Emma, Tindi-Mindi och Teddy för fästingar.
Britt-Marie och Melissa Juup kontrollerar dagligen hundarna Nella, Emma, Tindi-Mindi och Teddy för fästingar. Britt-Marie och Melissa Juup kontrollerar dagligen hundarna Nella, Emma, Tindi-Mindi och Teddy för fästingar. Bild: Yle/Linus Hoffman fästingkoll

Många som rör sig i skogen har lagt märke till att det finns mycket fästingar i år. Åbobon Britt-Marie Juup, som bor på ön Kakskerta, plockar flera fästingar från sina husdjur varje dag.

- Jag har fyra hundar och plockar fyra till fem fästingar per dag på varje hund. Katten har tre till fyra fästingar per dag, berättar Juup.

Hon har också skickat många fästingar till forskare vid Åbo universitet.

- Jag har hittills skickat cirka 120 från den här delen av Kakskertaön, berättar Juup.

Var finns taigafästingen?

Forskare vid Åbo universitet ber alltså om allmänhetens hjälp för att kartlägga var taigafästingen håller hus. Det är en ny fästingart i Finland som har spridit sig från Ryssland.

Taigafästingen bär på en aggressivare form av TBE, eller Kumlingesjukan som den också kallas. Taigafästingen sprider också borrelios. Därför är det viktigt att ta reda på var taigafästingen håller hus, berättar amanuens Ritva Penttinen vid Åbo universitet.

Hittills har taigafästingen påträffats på 6 orter i Finland: Simo, Karleby, Närpes, Lembois, Kuhmo och Mekrijärvi i Ilomants. De första resultaten från undersökningen presenteras i månadsskiftet maj- juni. Redan nu har forskningen visat resultat, berättar Penttinen.

- Viruset är av en sibirisk typ och mycket aggressivare än det TBE-virus som den europeiska, allmänna, fästingen sprider. Det är viktigt att veta hur mycket det finns av taigafästingen i Finland, men trots det gäller det att inte bli hysterisk.

Folk har skickat massvis med brev

I Penttinens rum finns mängder med öppnade brev som har innehållit fästingar. Breven har skickats från hela landet, förutom norraste delarna av Lappland.

Fästing
Taigafästingen bär på en aggressivare form av TBE. Fästing Bild: Yle/Jussi Kallioinen kumlingesjuka

I mitten av maj hade cirka 1 100 brev skickats in av allmänheten. Folks iver för forskningen har varit en glad överraskning för Penttinen.

- Det är fint att finländarna skickar fästingar till oss och att folk är så samvetsgranna och ansvarsfulla. Det är ganska rörande.

"Fästingen intresserar"

Forskarna granskar fästingarna under ett mikroskop. På det sättet kan forskarna ta reda på vilken fästingart det är frågan om.

- Folk är intresserade av fästingar. Speciellt nu då man hittar av dem på hundar och katter. Och så finns det ju fall av borrelios, som också väcker oro hos folk. Man ska göra en fästingkoll och vara medveten om riskerna, säger Penttinen.

Den som vill skicka en eller flera fästingar till forskningen ska skicka dem i ett kuvärt på adressen: Zoologiska museet, 20014 Åbo universitet. Skriv ”Fästingar” på kuvertet.

Fästingarna ska helst läggas exempelvis i en foliepackning. Man behöver inte skicka tiotals på en gång och de ska inte heller vara fulla med blod för då finns det inte mycket kvar av fästingen då den kommer fram, tipsar Penttinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland