Hoppa till huvudinnehåll

Missnöje bland personalen på Helsingfors stads trafikverk

Ville Lehmuskoski
Ville Lehmuskoski Bild: HKL/Viestintä ville lehmuskoski

HST planerar en omfattande organisationsförändring under den nya vd:n Ville Lehmuskoskis ledning. På så sätt vill de klara av volymökningen och råda bot på missnöjet bland personalen.

Jämförelser visar att HST producerar den bästa kollektivtrafiken i Europa. Men förra höstens undersökningar om välmående på arbetsplatsen visar att många arbetstagare på HST mår dåligt. En del av personalen gav då ett lågt vitsord åt ledarskapet och arbetstrivseln.

Bland annat det här försöker man nu råda bot på i en stor organisationsförändring och en förändring i ledningssystemet.

- Det finns flera enheter där de anställda upplever att deras egen chef inte är närvarande. Det försöker vi nu lösa genom att separera trafikstyrningsuppgifterna från arbetsledningsuppgifterna så att cheferna kan vara nära chaufförerna rent fysiskt, säger Lehmuskoski.

Personalen oroad

Förtroendeman Pekka Hirvonen är glad över att personalen obetts vara med i processen att omorganisera, även om han tycker att det gått lite väl fort. Han oroar sig för att det goda operativa arbetet ska störas.

Våra flickor och pojkar gör ett otroligt bra arbete gör ett otroligt bra arbete och det syns i internationella jämförelser. Varför ska man sätta det här på spel genom en organisationsförändring?― Pekka Hirvonen, förtroendeman

- Vi inser att något behöver göras, vi har länge varit en dinosaurie, men personalen oroar sig. Från början var tanken att förnya ledningen, men nu verkar det istället bli en organisationsförändring. Vi är oroliga för våra arbetsvillkor, att livet börjar storma och att det stör det operativa goda arbetet, säger Hirvonen.

Han undrar ändå varför det behövs så stora organisationsförändringar när allt går så bra.

- Våra flickor och pojkar gör ett otroligt bra arbete och det syns i internationella jämförelser. Varför ska man sätta det här på spel genom en organisationsförändring? undrar Hirvonen.

Trafikvolym ökar

Ville Lehmuskoski säger att personalens oro vid omorganiseringar ska tas på allvar. Han motiverar kravet på omorganisering med att HST nu står inför en historisk volymökning.

Den trafikmängden HST producerar har varit jämn sedan 1990-talet. Men inom de närmaste åren kommer metrotrafiken nästan att fördubblas i och med Västmetron.― Ville Lehmuskoski, HST-vd

- Den trafikmängd HST producerar har varit jämn sedan 1990-talet. Metrotrafiken har inte byggts ut alls och spårvagnstrafiken har byggts ut bara lite. Men inom de närmaste åren kommer metrotrafiken nästan att fördubblas i och med Västmetron. Dessutom byggs spårvagnstrafiken ut till Busholmen, Ärtholmen, Kronobergsstranden, Fiskehamnen och Ilmala.

Enligt Lehmuskoski är utmaningarna i en växande organisation helt andra än de i en stabil organisation.