Hoppa till huvudinnehåll

Ollikainen ny direktör i Vörå

Mikko Ollikainen utreder vårdens framtid i Österbotten
Mikko Ollikainen blir kommundirektör i Vörå. Mikko Ollikainen utreder vårdens framtid i Österbotten Bild: YLE/ Carl-Magnus Långkvist ollikainen

Vöråfullmäktige var enig. Mikko Ollikainen blir ny kommundirektör i Vörå. Han börjar jobbet den första augusti och säger att han är jättemotiverad.

Fullmäktige var enigt. Därför tog mötet mindre än en halvtimme. Katarina Heikius, SFP, fullmäktiges ordförande, kommenterar torsdagskvällens beslut så här:

Katarina Heikius, fullmäktigeordförande i Vörå.
Katarina Heikius, SFP Katarina Heikius, fullmäktigeordförande i Vörå. Bild: YLE/Marcus Lillkvist katarina heikius
- Det var ett mycket bra beslut. Ett bra beslut för framtiden och för det nya Vörå. Mikko är en brobyggare som kommer att förena den här kommunen från kommunända till kommunända och mellan förtroendevalda och personalen. Han kommer att vara den positiva, kunniga kraft som kommunen behöver.

Hur gick valet till?

- Valet var enhälligt, och när valet var klart började folk spontant klappa i händerna. Det blev riktigt lycksaligt, alla var nöjda.

Själv var Mikko Ollikainen också nöjd efter mötet:

"Det känns jättebra"

- Nu känns det ganska bra faktiskt. Det är roligt att få det här erkännandet av en enig fullmäktigeförsamling. Det känns jättebra och jag är jättemotiverad.

Hur känns det då att få börja jobba i Vörå?

Jag är medveten om den närhistoria som har funnits, men vill i första hand fokusera på att blicka framåt och vara med om att bygga upp framtidens nya Vörå
- Jag tror att det på sikt blir riktigt bra att jobba i Vörå som är en kommun med god ekonomi och ett gott sysselsättningsläge. Vörå har alla förutsättningar för att vara en livskraftig landsbygdskommun också i framtiden.

Finns det någon speciell uppgift som du redan nu vet att du kommer att ägna dig åt?

- Vi kommer att fokusera en del på personalsidan för att få till stånd en klarare fördelning av arbetsuppgifterna och uppgiftsbeskrivningarna. Det är viktigt särskilt efter en kommunsammanslagning.

Vill blicka framåt

Vörå kommun har ett tufft år bakom sig i samband med att den tidigare kommundirektören Christina Båssar lämnade sin tjänst i kommunen.

Vill du kommentera det här?

- Jag är medveten om den närhistoria som har funnits, men vill i första hand fokusera på att blicka framåt och vara med om att bygga upp framtidens nya Vörå. Det tror jag att alla vill nu efter det här. Det gör mig extra motiverad.

Mikko Ollikainen tillträder det nya jobbet den första augusti. Hans helhetslön är fastställd till 6 650 euro per månad. Prövotiden är sex månader.

Bred bakgrund

Ollikainen har en bakgrund som journalist, riksdagsassistent, klasslärare, specialmedarbetare och vikarierande kommundirektör. Nu senast ställde han upp i riksdagsvalet för SFP, men föll på målsnöret i och med att Vasa valkrets förlorade det sjuttonde mandatet.

Läs också:

Ollikainen föreslås bli kommundirektör i Vörå

Mikko Ollikainen bor kvar i Malax

Mikko Ollikainen vill bli ny direktör i Vörå

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten