Hoppa till huvudinnehåll

Snart slår nylänningarna ihop sina soppåsar

Kundrådgivare Sabina Lindström vid Östra Nylands avfallsservice med kundtidningen Återvinnare
Kundrådgivare Sabina Lindström vid Östra Nylands avfallsservice med kundtidningen Återvinnare Kundrådgivare Sabina Lindström vid Östra Nylands avfallsservice med kundtidningen Återvinnare Bild: Yle/Sune Bergström kundtidning

Om ett år slås Östra Nylands avfallsservice och Roskn'Roll i Västnyland ihop. Kunderna sparar på fusionen eftersom avfallshanteringen i Nyland blir mera kostnadseffektiv.

Återvinningen omfattar i dag bl.a. glas, metall, papper, kartong och bioavfall. Från årsskiftet kan konsumenterna i hela landet också återvinna plast i speciella behållare vid de största livsmedelsaffärerna.

En nyhet som allt flera hushåll utnyttjar är avfallskärl med fyra olika fack för avfall. Det finns ett gemensamt fack för glas och metall, ett för papper, kartong, och blandavfall.

Det blandavfall som inte kan återvinnas bränns i energikraftverken i Kotka och Vanda. Det gäller t.ex. kaffepåsar som innehåller både plast och metall.

Just nu åker bilen Otto omkring i Östnyland och bilarna Joonas och Romulus omkring i Västnyland och samlar farligt avfall och metallskrot. I sommar turnerar avfallsbåtarna i den västnyländska och östnyländska skärgården.
Roskn'Roll i Västnyland
HRM i huvudstadsregionen
Östra Nylands avfallsservice
Här hittar du allt om nyländsk förmiddag!