Hoppa till huvudinnehåll

S:t Lazarus Orden: "Droger är dagens lepra i Finland"

knarkambulans, s:t lazarus orden
S:t Lazarus Ordens knarkambulans deltar i alla större evenemang i Åbo, exempelvis i samband med festivalen Ruisrock. knarkambulans, s:t lazarus orden Bild: Yle / Peter Karlberg knarkambulans

S:t Lazarus Orden i Finland firar 40 år i år. Något som också firades med en högtidlig ceremoni i Åbo domkyrka i dag torsdag. Tiderna har förändrats sedan starten som skedde i Åbo 1975, men kärnan i verksamheten lever kvar. Det vill säga att ta hand om sjuka och hjälpbehövande.

Riddarorden (The Military and Hospitaller Order of Saint Lazarus of Jerusalem), som i dag leds av sin 49:e Stormästare Don Carlos de Gereda de Borbón, Markis av Almazán, uppstod i Jerusalem cirka år 1000 e.Kr. i samband med korstågen.

Riddare som insjuknat i spetälska grundade det första sjukhuset (Lasarett) och en organisation, vars centrala mål var att försvara kristendomen och ta hand om sjuka och hjälpbehövande. Dagens cirka 7 000 medlemmar i denna världsomspännande organisation fortsätter välgörenhetsarbetet, bland annat med att bekämpa lepra. Understöden uppgår till sammanlagt 2,5-3 miljoner euro på årsnivå.

Don Carlos de Gereda de Borbón, s:t lazarus orden,
Don Carlos de Gereda de Borbón leder S:t Lazarus Orden och var på plats när den finländska avdelningen firade 40 år. Don Carlos de Gereda de Borbón, s:t lazarus orden, Bild: Yle / Peter Karlberg don carlos de gereda de borbón

Varje land får själva bestämma vad de vill fokusera på och i Finland fokuserar man insatserna på att hjälpa åldringar, att främja barn och ungdomars sunda levnadsvanor samt att bekämpa användningen av narkotika, bland annat genom stöd till knarkambulansverksamheten. I Finland uppgår understödsbeloppen till cirka 40 000 euro per år.

- Jag tycker att det här är en väldigt levande orden då man har försökt göra den modern på det sättet att man har försökt hitta den lepra som vi har i dag, alltså knark- och alkoholproblemen. Vår ambulans som vi kallar knarkambulansen deltar i alla större evenemang där det samlas en massa människor. För där hittar man alltid sådana som är i behov av hjälp, säger Stig Blomqvist som är Kommendator för Åbos avdelning som heter Kommenderiet S:t Maria.

s:t lazarus orden, åbo domkyrka,
Ett högtidligt Kyrkokapitel med Investitur hölls i Åbo domkyrka. s:t lazarus orden, åbo domkyrka, Bild: Yle / Peter Karlberg s:t lazarus orden

Dagens orden har cirka 150 medlemmar i Finland. En siffra som Stig Blomqvist gärna ser öka, främst genom fler unga medlemmar. Blomqvist menar att man som ung i dag kan få ut väldigt mycket av att gå med i S:t Lazarus Orden. Formellt finns inga andra krav än att man tillhör en kristen kyrka.

- Dels om man är intresserad av att ta hand om folk har man här en bra möjlighet och dels får man möjlighet att bära vidare gamla traditioner i dagens samhälle. Dessutom lär man sig väldigt mycket historia.