Hoppa till huvudinnehåll

"Yle bör lämna ESC för evigt!"

Artikel i NYT-liite om att Yle bör lämna ESC
Artikel i NYT-liite om att Yle bör lämna ESC Bild: Yle/Kjell Ekholm eurovision song contest

”Eurovisionen är ett skadligt evenemang för Finland. Eurovisionen har blivit en ansamling för skräpmusik där Britney Spears-kopior framför låtar som kunde vara komponerade av hennes hund”.

Det här var första meningen i det upprop som Helsingin Sanomat gjorde i bilagan NYT-liite för ett antal år sedan då tidningen tyckte att det var dags att starta en namninsamling för att Yle skulle sluta delta i Eurovision Song Contest.

Man hoppades på en stor uppslutning för att få en förändring till stånd. I en ruta i bilagan hade man färdigt skrivit texten och det var bara att plita ned sitt eget namn, klippa ut det hela längs streckade linjer och skicka till Yle. Adressen fanns givetvis också där.

Föder falska förhoppningar

Och det var minsann hårda ord och inga visor i texten. Eller vad säger ni om följande stycke:

”Detta storevenemang som bär en karaktär av dålig smak förorsakar varje år för finländarna en oproportionerligt stor ångest då Finlands representant väljs på basis av ett system som kräver universitetsexamen i matematik för att förstå. Att delta i ESC väcker också hos medborgarna ett hopp om succé som aldrig blir infriat. Statliga institutioner borde skydda sina medborgare från sådana stora besvikelser som ESC under många år har förorsakat dem. Har inte vårt folk redan lidit tillräckligt många förluster på andra områden? Yle bör lämna ESC för evigt”.

Och som illustration för namninsamlingen hade man valt Cat-Cat, Jasmine och Kojo som alla blev sist i tävlingen.

Jungners arv

Då jag för en tid sedan grävde i mina lådor dök ett kuvert med de här pappren upp igen. Totalt var det kanske 50 som ville att Yle skulle dra sig ur tävlingen. När Mikael Junger slutade på Yle, 2010, så hade han städat sina lådor och skickade de här vidare till mig med hälsningen att ”ta hand om dem och skriv något roligt i något skede”.

Nå det roliga kommer ju här. NYT-liite startade sin namninsamlingskampanj i mars 2006 just innan den inhemska uttagningen. I maj gick Lordi och vann hela Eurovision Song Contest och plötsligt fanns det ingen kampanj längre. Och i år visade Finland med PKN att vi skall vara med. Om inte annat så för att skapa debatt och motarbeta fördomar i Europa.