Hoppa till huvudinnehåll

Yle i Iran: Irans mäktigaste kvinna är Finlandsvän

Irans vicepresident Masoumeh Ebtekar.
Irans vicepresident Masoumeh Ebtekar. Irans vicepresident Masoumeh Ebtekar. Bild: Yle/Jessica Stolzmann ebtekar

För trettiosex år sedan tog hon amerikanska diplomater som gisslan. Idag är hon Irans mest inflytelserika kvinna. Svenska Yle har fått en exklusiv intervju med Irans vicepresident Masoumeh Ebtekar.

Ebtekar hör till de mest intressanta personer i iransk politik. Bara den här veckan har hon tackat nej till flera intervjuer med utländska journalister. Kvinnor vid makten hör inte till det vanliga i Iran och hon har dessutom ett intressant förflutet.

Ebtekar blev för länge sedan känd världen över som taleskvinnan ”Mary”. Speciellt amerikanerna minns den unga studeranden som med perfekt amerikansk accent dagligen kom med information om gisslandramat vid den amerikanska ambassaden i Teheran. Tillsammans med sina studiekompisar ockuperade hon ambassaden genast efter revolutionen år 1979. Över femtio amerikanska diplomater hölls som gisslan i 444 dagar.

- I den situationen var det berättigat för Iran och studenterna. Det handlade om ett uppror mot kolonialismen och imperialismen. Bland annat USA blandade sig i länderna i Mellanöstern, säger Masoumeh Ebtekar.


Idag är den ockuperade ambassaden ett museum som har blivit en symbol för den iranska revolutionens kamp mot USA. Utanför ambassaden är murarna prydda med anti-imperialistiska slagord och väggmålningar. Frihetsgudinnans ansikte är avbildat som en dödsskalle, men det är ganska få som besöker muséet.

- Jag vet inte vad det är för en byggnad, svarar en förbipasserande kvinna, när vi frågar vad stället betyder för henne.

Väggmålningar utanför den ockuperade amerikanska ambassaden.
Väggmålningar utanför den ockuperade amerikanska ambassaden Väggmålningar utanför den ockuperade amerikanska ambassaden. Bild: Yle/Jessica Stolzmann amerikanska ambassaden

Iranierna är förväntansfulla

Idag är relationerna mellan Iran och USA varmare än på länge. För tillfället sitter Iran, USA och de andra fyra permanenta länderna från säkerhetsrådet samt Tyskland i intensiva förhandlingar för att nå ett avtal om Irans kärnenergiprogram.

Meningen är att USA, EU och FN häver alla sanktioner mot Iran om Iran går med på att avveckla sitt kärnenergiprogram.

- Det att vi nu kommer överens med USA betyder inte att vi måste radera vårt förflutna. Det betyder att vi är redo att gå vidare. Vi är fast beslutna att i dessa nya tider stå bakom våra löften och samarbeta med världen.

Ebtekar är hoppfull. Förhandlingarna om kärnprogrammet har enligt henne framskridit sakta men säkert och det finns förtroende mellan länderna. Viktiga steg har tagits.

- Det internationella samfundet börjar inse vilken roll vi kan spela för att konfrontera extremism och terrorism i regionen. Iran kan spela en betydande roll för fred och säkerhet.

Avtalet ska vara klart inom junimånad. Parterna har redan kommit överens om en preliminär överenskommelse men vissa detaljer är olösta, som i vilken takt sanktionerna skall hävas.

En basar i Teheran.
En basar i Teheran. En basar i Teheran. Bild: Yle/Jessica Stolzmann basar i iran

Basaren håller andan

På basaren i Teheran går handeln trögt. Inflationen har ätit upp iraniernas pengar. I en av basarens underklädsaffärer har det ändå samlats mycket människor. Både kvinnor och män fingrar på de vackra underkläderna.

- Förut var det otänkbart att kvinnor skulle köpa underkläder av män, säger Ali Mohammadi som äger affären.

En kvinna i svart chador, ett plagg som täcker allt annat utom ansiktet, pekar på några av plaggen. Expediten plockar fram en hudfärgad vadderad bh med vit spets och matchande trosor.

- Modet har förändrats, nu vill alla ha av de här europeiska underkläderna, säger Mahsa Ghasemi.

Ali Mohammadi berättar att för bara 4-5 år sedan då president Mahmoud Ahmadinejad var vid makten var stämningen deprimerande. Folk var missnöjda.

- Det var farliga tider, vi var rädda att vad som helst kunde hända när som helst. Men nu är iranierna optimistiska och människorna är på bättre humör.

Ali Mohammadi säljer bh:ar i Teheran.
Ali Mohammadi gläds över allt fler kvinnliga kunder i sin underklädsaffär Ali Mohammadi säljer bh:ar i Teheran. Bild: Yle/Jessica Stolzmann bh-försäljare

Iran välkomnar investerare

Iran har drabbats hårt av sanktionerna som USA, EU och FN har infört mot landet. Iran kan bara exportera en bråkdel av sin olja och det låga oljepriset har drabbat den redan ansträngda ekonomin ytterligare.

På grund av sanktionerna är penningtransaktioner med utlandet omöjliga och det går inte att använda kreditkort i Iran. Det här har hållit investerarna och turisterna borta.

- Vi öppnar oss för alla som vill investera i Iran om det blir ett avtal, säger Ebtekar. Det är många som är intresserade av den iranska marknaden. De står i kö och är otåliga. Vi hoppas också samarbeta med Finland inom olika områden. Speciellt inom miljön.

I Iran finns fyra av världens tio värst förorenade städer. Miljön är ett stort problem som bekymrar Ebtekar. Hon ansvarar för miljöfrågor i den reformvänlige presidenten Rouhanis regering och beklagar att sanktionerna har lett till att Iran inte har kunnat bekämpa problemet på önskat sätt och fullfölja internationella miljöavtal.

Ebtekar är en Finlandsvän

Det blir uppenbart för den som intervjuar vicepresident Masoumeh Ebtekar att hon har ett gott öga för Finland. I egenskap av miljöminister har hon besökt Finland flera gånger och berättar att fru Tarja Halonen är hennes goda vän. Kanske det är därför hon trots sin strama tidtabell har tid att träffa finländsk media.

- Jag minns hur skeptisk Halonen var då jag bjöd henne till Iran. Hon sade att hon var tveksam till ett besök på grund av slöjan som kvinnor måste bära här. Men jag sade åt henne att det blir en mer genuin upplevelse om man bär de lokala kläderna och äter traditionell mat. Det blev ett fint besök.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes