Hoppa till huvudinnehåll

Att forma kroppen som ett konstverk

Camilla, Robert och Sara Back.
Camilla, Robert och Sara Back tränar hårt men unnar sig också onyttigheter ibland. Det är Camilla som är godismonstret, säger Robert. Camilla, Robert och Sara Back. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth camilla back

Fitnesstrillingarna Camilla, Sara och Robert Back har alltid haft stor nytta av varandra. De vill samma saker, och stöttar varandra i vått och torrt.

I kväll är det tv-premiär för dokumentären Fitnesstrillingarna som handlar om Camilla, Sara och Robert Back. Trillingarna har mycket gemensamt: Camilla och Sara tävlar i Bikini Fitness, och Robert i Classic Bodybuilding. Alla tre är utbildade PT:n, och de coachar också Team Trifinity som de grundat tillsammans.

Fitnesstrillingarna
I dokumentären Fitnesstrillingarna får vi följa med på tävlingar. Då är det brunsprejade och svällande muskler som gäller. Fitnesstrillingarna Bild: Siltaloppi Production 6512 0054 000

I dokumentären får vi följa med trillingarnas vardag och hur de förbereder sig inför sina tävlingar. Vi får också följa med på tävlingarna och se vad som händer bakom kulisserna. Dessutom får vi några fina tillbakablickar från när de var små.

Trillingarna tycker att dokumentären fått fram rätt bild av dem. De blev ändå lite chockade när de först såg sig själva, eftersom deras kroppar förändrats ganska mycket sedan 2013 när de började filma.

- Jag gick från 108 kg till 85 kg under filminspelningen, så när jag såg mig själv på väg till de finska mästerskapen tänkte jag att ”shit, såg jag så där smal ut”, säger Robert.

En av trillingarna var en överraskning

Att Camilla, Sara och Robert var trillingar kom som en överraskning för deras mamma. Läkarna hade hela tiden trott att det bara var två barn som låg där i magen. När de sedan gjorde kejsarsnitt tog de först ut Robert, och sedan Camilla.

- När de sedan skulle börja sy ihop henne ropade läkaren ”vänta, det kommer en till!” säger Sara, som alltså var överraskningsbebisen.

Sedan dess har syskonen hållit ihop, både i vardags- och träningslivet.

- Vi har alla varit aktiva i största delen av våra liv. Jag tror det var Robert som först började med styrketräning, och sedan har vi alla inspirerats av varandra, säger Sara.

Det starka bandet som finns trillingarna emellan har gjort att de gärna provat på samma saker. En positiv aspekt av det är att de alltid kunnat vara där för varandra och hjälpa varandra.

Att vara tävlingsmänniska hjälper till

Att bygga upp sin kropp inför tävlingar i Bikini Fitness och Classic Bodybuilding kräver enorm disciplin. Camilla har alltid varit en tävlingsmänniska, och det har hjälpt henne.

Sara, Camilla och Robert Back.
"Nu börjar det äntligen bli sommar på riktigt!" säger en mycket nöjd Robert när vi går ut i solen för att knäppa av den här bilden. Sara, Camilla och Robert Back. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth camilla back

- Att pressa sig själv och utmana kroppen och gå över sina egna gränser är verkligen något jag njuter av, säger hon.

- Jag måste hålla med. Klart resultaten du får också är något som motiverar, säger Robert.

Att det blev just Bikini Fitness för Sara och Camilla beror delvis på att allt arbete ger synliga resultat.

- Det är fascinerande att man kan forma kroppen, lite som ett konstverk. Det är roligt. Så länge man har en hälsosam syn på det och inte bara tänker på det utseendemässiga är det okej, så länge man mår bra av det, säger Camilla.

Inte så farligt som många tror

Ingen av syskonen har någonsin känt att deras tränande eller kostscheman skulle gå överstyr. Dessutom tillåter de sig att äta en del onyttigheter nu och då. Speciellt under uppbyggnadsperioden, eller off season som det också kallas.

- På off season är det fritt att äta vad som helst. Då äter jag ofta pizza och hamburgare, men de måltiderna lägger jag kanske inte upp på bloggen och Instagram. Där lägger jag nog hellre upp bilder på kvalitetsmat, säger Robert.

Alla tre bloggar, och de är också aktiva på sociala medier där de delar med sig av sin träning och sina framgångar. Motivationsbilder på sociala medier, med supertränade kroppar i gymmiljö, har emellanåt fått en del kritik eftersom de kan få folk att må dåligt, och till och med bidra till ätstörningar. Trillingarna är därför noga med att också lägga upp bilder som visar att de äter vanlig mat, och lever helt vanliga liv.

Okvinnligt med stora muskler

Fastän trillingarna har fått massor med framgångar har de också stött på en del näthat.

- Jag har till exempel fått höra att jag är okvinnlig. Det är inte så roligt, men när man håller på med något där man sticker ut lite, kommer det alltid att finnas sådana som kanske stör sig på en, säger Camilla.

Camilla Back tränar fitness
Camilla i gymmet. Den här bilden kan ni också se på hennes blogg, där hon skriver om träning och Bikini Fitness. Camilla Back tränar fitness Bild: Camilla Back camilla back

Sara har också fått kommentarer om att hon är okvinnlig på grund av de stora musklerna.

- Och folk har skrivit att jag visar upp en ohälsosam livsstil eftersom jag tränar så hårt. Men de som kommenterar det kanske är lite osäkra själva, eller kanske avundsjuka. Det är bara att försöka glömma det och inte tänka på det, säger hon.

- Där har vi också haft väldigt stor nytta av varandra. Om jag fått en kommentar kan jag ringa till Sara eller Robert, så kan vi prata om det och istället skratta åt saken, säger Camilla.

- Om vi inte skulle ha varandra kanske man istället skulle sitta och älta det och gräva sig djupare och djupare ner i de där kommentarerna, säger Robert.

Camilla berättar att de förutom varandra också har ett stort socialt nätverk med följare och fans på sociala medier.

- Nu för tiden behöver vi inte sköta om de negativa kommentarerna själva, för vi har en hel armé som backar upp oss, säger hon.

Fitnesstrillingarna kan du se på Yle Fem i kväll (22.5) klockan 20. Dokumentären finns också på Arenan.