Hoppa till huvudinnehåll

Belle Epoque med Pia-Maria Lehtola. Avsnitt 4 med konstvetaren Laura Gutman

Kvinnorna i 1700-talets rokokomålningar tittar rakt och modigt in i betraktarens ögon. Då hade kvinnorna en självsäkerhet som tappades bort på 1800-talet, då det inte mera var självklart att få studera.

Den franska konstvetaren Laura Gutman brinner för rokokon. Stilen som kännetecknas av pånyttfödelse, en ny vår och en lekfullhet, är aktuell på Konstmuseet Sinebrychoff i Helsingfors. Utställningen Rokoko-Nordiska tolkningar visar konstverk, peruker, dräkter och kostymer från den puderpastellfärgade epoken.

Rokokostilen med sina småblommiga tyger, fjärilar och fågelburar är en evigt inspirerande epok. Dagens konstnärer och designers återvänder till tiden då man valde att njuta av lättheten och ljuset i livet.

Pia-Maria Lehtola och Laura Gutman talar om rokokostilen
Laura Gutman och Pia-Maria Lehtola talar om rokokostilen i Norden. Pia-Maria Lehtola och Laura Gutman talar om rokokostilen Bild: Yle/Eero Poskela rokoko

Rokoko-Nordiska tolkningar på Konstmuseet Sinebrychoff i Helsingfors 28.5.-6.9.2015.