Hoppa till huvudinnehåll

Inget mer födelsedagsgodis i Borgåskolorna

Godis i glasburkar på rad.
(arkivbild) Godis i glasburkar på rad. Bild: Yle/Fredrika Sundén Lösgodis,Karamell,pumppaamo i kerko

I Borgå har det redan tidigare varit så att barnen inte tar med sig godis till dagis eller förskolan för att uppmärksamma födelsedagar och resor. Från hösten gäller samma princip i skolorna.

Anne Smolander, till vardags rektor för Kvarnbackens skola, är ordförande för skolornas näringsarbetsgrupp och den som skickade ut information om det stundande förbudet via Wilma.

– Tanken är alltså inte att förbjuda godis helt. Beslutar man att man har ett knytkalas eller en godisdag i samband med till exempel första maj är det helt okej, säger Smolander.

– Vi har så många elever att vi på det här sättet vill undvika att det bjuds på godis i skolorna stup i kvarten.

Stadstyrelsen godkände för flera år sedan

Rekommendationen baserar sig på handboken ”Riktlinjer för bespisning och kostutbud för dagvården, grundskolorna och gymnasierna i Borgå stad” som godkändes av stadsstyrelsen redan 2011.

I dagisen och i förskolorna har man redan länge haft som princip att barnen inte tar med sig födelsedagsgodis eller godis från resor. Nu ska alltså samma sak gälla för skolornas del.

I skolans näringsrekommendationer står det också att läske-, energi- och idrottsdrycker, sockrade safter, sötsaker eller produkter som innehåller rikligt med fett, socker och salt inte är lämpliga mellanmål i skolan.

Svårt med allergier och press

– Vissa barn får inte äta sötsaker för sina föräldrar. Dessutom uppstår en press på familjerna. Man känner sig tvungen att ha något att bjuda på då man har födelsedag, säger Smolander.

Hon tillägger att det här med födelsedagsgodis också har en säkerhetsaspekt. En del barn är allergiska mot till exempel nötter och kan vara väldigt känsliga.

I alla länder märker man inte ut ingredienserna lika noggrant som här i Finland och då kan det vara svårt för barnen att veta vad de kan och inte kan äta.

– Förstås är det inte meningen att barnens födelsedagar inte alls ska uppmärksammas. Men det går att fira på andra sätt, utan godis.

Råd om hälsosamma mellanmål på väg

Från dagisen och förskolorna har responsen varit god. Smolander vet inte exakt hur bra föräldrarnas åsikter har kartlagts, men hon har hört att de flesta har varit nöjda med arrangemanget då det väl kom i gång – trots att några var skeptiska till en början.

– Men vi får se hur det börjar löpa i skolorna. Det kan hända att vi får påminna om det nya direktivet på höstens föräldramöten.

Wilma-meddelandet till vårdnadshavarna gick ut i torsdags. De få som hört av sig hittills har främst funderat över vad som räknas som hälsosamt mellanmål, och hur hög fett- och saltprocenten får vara.

I april samlades elevrådsstyrelserna till ett diskussionsmöte där barnen själva ville ha information om vad de borde äta som mellanmål.

– Jag har talat med stadens näringsplanerare och frågat om hon kan skriva ner lite direktiv om hälsosamma mellanmål. Det är alltså på kommande, säger Smolander.