Hoppa till huvudinnehåll

Joonas Kemppainen till klassiskt NHL-lag

Joonas Kemppainen i matchen mot Slovakien i ishockey-VM.
Joonas Kemppainen i matchen mot Slovakien i ishockey-VM. Joonas Kemppainen i matchen mot Slovakien i ishockey-VM. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari preliminary round

Ishockeyspelaren Joonas Kemppainen som vann FM-guld med Kärpät och gjorde en stark VM-turnering har tecknat ett kontrakt med NHL-klubben Boston Bruins.

Kontraktet är ettårigt och ett så kallat tvåvägskontrakt. Detta innebär att hans lön i farmarligan AHL är betydligt lägre än i NHL. Spel i NHL berättigar Kemppainen till en årslön på 700 000 dollar.

I Kärpät noterades Kemppainen för 11+21=32 poäng på 59 matcher. I VM var saldot 3+6=9 poäng på åtta matcher.

Boston Bruins bildades 1924 och är det äldsta NHL-laget från USA.

Kan bli tredjecenter

Enligt Mark Divver, journalist på The Providence Journal, har Boston haft ögonen på Kemppainen sedan hösten.

Kevin Paul Dupont från Boston Globe spekulerar i att Kemppainen kommer att ersätta Gregory Campball och tror att han kan komma att ta en plats som tredje- eller fjärdecenter. Förutom Campbell spekuleras också svenske centern Carl Söderberg, vars kontrakt löper ut i sommar, lämna laget.

På onsdagen meddelade Boston att Don Sweeney är lagets nya General Manager. Kemppainen är därmed Sweeneys första rekrytering.

Tidigare blev det klart att Kemppainens radarpar från Kärpät, Joonas Donskoi, fortsätter karriären i San Jose Sharks organisation.

Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport