Hoppa till huvudinnehåll

IS kontrollerar nu hälften av Syrien

Syriska regeringstrupper lämnar Palmyra efter att IS angripit staden.
Syriska regeringstrupper lämnar Palmyra efter att IS angripit staden. Bild: EPA syriska regeringstrupper

Terroristorganisationen IS har erövrat den sista gränsstationen mellan Syrien och Irak som kontrollerats syriska regeringsstyrkor. Samtidigt kommer det också rapporter om att syriska regeringsstyrkor hindrat civila från att lämna världsarvsstaden Palmyra då IS angrep staden. Det innebär att IS kontrollerar hälften av Syrien.

Det berättar det oppositionella Syrian Observatory for Human Rights SOHR.

IS säger sig nu också kontrollera hela världsarvsstaden Palmyra som ligger på 200 kilometers avstånd från den erövrade gränsstationen som heter al-Tanf på den syriska sidan om gränsen och al-Waleed på den irakiska sidan.

Det är första gången som IS lyckats erövra en stad direkt av den syriska regeringsarmén.

Det här innebär att IS kontrollerar över hälften av landytan i Syrien. Flera analytiker hävdar ändå att en stor del av de IS-kontrollerade områdena i öst inte är strategiskt sett viktiga områden, enligt BBC.

Samtidigt kommer det uppgifter från FN som hävdar att trupper lojala med den syriska regeringen skulle ha hindrat civila från att lämna staden då IS anföll staden.

Enligt uppgifter från SOHR har IS dödat minst sjutton personer efter att organisationen tog över staden Palmyra. De dödade anklagades av IS för att ha samarbetat med syriska regimen.

Turkiskt stöd för IS

Den turkiska underrättelsetjänsten ska ha hjälpt till med att förse islamistiska rebeller i Syrien med vapen.

Det kommer fram i hemliga dokument som nyhetsbyrån Reuters tagit del av. Turkiet vill få bort Syriens president Bashar al-Assad.

Vapensmugglingen har hjälpt extremistgruppen IS eftersom flera rebeller senare anslutit sig till extremistorganisationen.

Turkiet förnekar till anklagelserna om att de skickat vapen till terrorister i Syrien.

Barn dödade i amerikanskt flygangrepp

Två barn dödades troligen i ett amerikanskt flygangrepp i Syrien i november, uppger försvarshögkvarteret Pentagon. Uppgifterna kom fram efter en intern granskning av 46 fall där civila har rapporterats som offer för bombningarna i Syrien.

Medgivandet var det första sedan landet inledde flygbombningarna mot terroristgruppen Islamiska staten (IS).

Under flygangreppet, som var riktat mot den al-Qaida-anknutna Khorasan-gruppen, sårades också två vuxna civilpersoner.

Den USA-ledda koalitionen inledde flygangreppen mot IS i augusti ifjol.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes