Hoppa till huvudinnehåll

Låt inte skojare tvätta ditt hustak

Männen har rört sig i Borgå. Arkivbild Bild: YLE/Rolf Granqvist karsmansgränd

Utländska grupper erbjuder sig att tvätta hustak och stenläggning. Polisen varnar allmänheten för att ta emot skojarna.

En eller flera grupper med människor, bland annat från Irland cirkulerar omkring i Östnyland. Skojarna erbjuder sig att tvätta tak på egnahemshus till ett förmånligt pris. De använder en paketbil försedd med en företagslogga.

Polisen varnar husägare för att ta emot dessa människor. I ett fall hade de hällt ut en oljeliknande vätska på ett tak för att sedan försvinna mitt i arbetet. De hade också tagit betalt i förskott.

Fem män i farten

Krister Andersson från Borgå råkade också ut för något liknande under förra veckan.

– Jag såg på långt håll hur fem män närmade sig vår port, så jag gick ut för att prata med dem eftersom jag inte ville ha in dem på gården.

Det var fem män, en yngre man och fyra medelålders. En av dem talade en utmärkt engelska. Männen hade erbjudit sig att tvätta Anderssons stenläggning.

– De erbjöd ett gratisprov och var mycket ivriga att få börja jobba. Jag sade direkt att jag inte var intresserad eftersom jag bedömde att de inte var seriösa.

Männen försökte övertala Andersson en lång stund, och till slut gick de vidare.

Hade sönder väggen

Senare fick Krister Andersson höra vad som hänt hans granne. Grannen planerade att måla sitt hus på sommaren och männen hade erbjudit sig att tvätta hans husvägg. Efter tvätten skulle grannen inte behöva skrapa bort den gamla målfärgen, hade männen intygat.

Men när arbetet var slutfört visade det sig att männen inte hade hållit vad de lovat. De hade använt en trycktvätt vilket resulterade i att flera bitar av husväggen hade lossnat, men väggen behövde fortfarande skrapas.

Männen hade begärt 500 euro för arbetet som pågick i 45 minuter.

Om det dyker upp några mystiska arbetare på ens gård ska man inte släppa in dem, säger polisen. Polisen uppmanar folk att fotografera både bilen och människorna. Polisen tar gärna emot mera tips.

Gruppen ska också ha setts i Lovisatrakten i början av den här veckan.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland