Hoppa till huvudinnehåll

Nakenbilder kostade Jakobstadsbo 10 000 euro

Arkivbild Bild: Yle sexköp

Tre kvinnor i Jakobstad lyckades få 10 000 euro av en Jakobstadsbo för nakenbilder på mannen i sällskap med en av kvinnorna. En fjärde kvinna från Kangasala försökte få 50 000 euro, men då gick mannen till polisen.

Domen föll i Österbottens tingsrätt på torsdagen. Tre av kvinnorna fick villkorliga domar. Den fjärde kvinnan dömdes till ovillkorligt fängelse.

Lovade mannen sex

Fallet går tillbaka till hösten 2013. Den gifte mannen lockades in i en fälla av en bekant kvinna. Kvinnan lockade in mannen i en bostad, visade upp sig i underkläder och lovade mannen sex.

I det skedet dök kvinnans äldre syster upp i bostaden och fotograferade mannen och kvinnan med en mobilkamera.

Krävde tusentals euro

Kvinnan i underkläder krävde 6 000 euro för att hålla tyst för offrets familj. Mannen prutade ned summan till 3000 euro och betalade följande dag. Den äldre systern som fotograferat händelsen krävde 2000 euro.

En tid senare ringde den äldre kvinnans dotter och begärde 7000 euro för sin tystnad. Mannen prutade ned den summan till 5000 euro.

Mannen fick nog

Ytterligare en tid senare fick Jakobstadsbon ett samtal från Kangasala av en kvinna som var bekant med de andra kvinnorna. Hon begärde i sin tur 50 000 euro för att hålla tyst om saken. Hon hade fått tag i bilderna och utnyttjade dem för utpressning.

I det här skedet hade mannen fått nog. Han låtsades gå med på affären och stämde träff med kvinnan i centrum av Jakobstad - utan pengar men med polisen närvarande.

Tre kvinnor erkände

De tre kvinnorna från Jakobstad erkände utpressning och att de fått 10 000 euro av mannen. Kvinnan från Kangasala nekade till anklagelserna, men bilder på mannen har hittats i hennes mobiltelefon. Dottern till den äldre kvinnan har i förhör också berättat om sin andel i utpressningshärvan.

Fängelse för grov utpressning

De två systrarna och den enas dotter fick villkorliga domar på mellan sju månader och ett år och sju månaders villkorligt fängelse. Kvinnan från Kangasala dömdes till ett år och åtta månaders ovillkorligt fängelse för grov utpressning.

Alla fyra dömda har meddelat att de är missnöjda med domen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten