Hoppa till huvudinnehåll

Burma inför kontroversiell lag om befolkningstillväxt

Burmas president Thein Sein. Bild: EPA/STEPHEN MORRISON thein

Burmas president Thein Sein har undertecknat en kontroversiell lag som syftar till att minska befolkningstillväxten. Människorättsaktivister befarar att lagen används mot den muslimska minoriteten.

Den nya befolkningslagen ger lokala myndigheter rätt att kräva minst tre års åldersskillnad mellan barn.

Den motiveras med att den förbättrar hälsotillståndet för kvinnor och barn.

Människorättsaktivister befarar däremot att lagen främst kommer att användas mot den muslimska minoriteten och särskilt mot det förtryckta rohingyafolket.

Buddhistnationalister bakom lagen

Lagen godkändes förra månaden av parlamentet och den stöddes särskilt av nationalistiska buddhistmunkar som förde en högljudd kampanj för lagen.

Nationalisterna varnade då för att den muslimska minoriteten i landet växer betydligt snabbare än den buddhistiska folkmajoriteten.

Omkring nio procent av Burmas befolkning är muslimer medan resten är främst buddhister och kristna.

Både USA och kvinnor kritiska

USA:s biträdande utrikesminister Anthony Blinken försökte övertala presidenten att inte underteckna lagen då han besökte Burma den här veckan.

- Lagen innehåller paragrafer som kan tillämpas på ett sådant sätt att den hotar rätten att föröka sig, kvinnors rättigheter och religiös frihet, sa Blinken på fredagen efter sitt möte med president Thein Sein.

Även kvinnorättsaktivister i Burma är besvikna.

- Det är en stor besvikelse. Om regeringen vill skydda kvinnor så borde den förstärka befintliga lagar, säger aktivisten Khin Lay.