Hoppa till huvudinnehåll

Mängder av regnbågsflaggor på stafettkarnevalslördagen

Färggrant under paraden på Stafettkarnevalen.
Färggrant under paraden på Stafettkarnevalen. Bild: Yle / Emma Nippala stafettkarnevalen 2015

Redan vid halv nio på lördagsmorgonen ljuder det första startskottet på Olympiastadion i Helsingfors, därmed har den andra dagen av årets Stafettkarneval kommit i gång på allvar.

Vid startskottet har de ivriga hejarklackarna befunnit sig på plats i över en timme – de uthålligaste har ställt sig på läktaren redan efter klockan 7, regnet och snålblåsten till trots.

Lördagen börjar med andra ord i traditionellt stafettkarnevalsväder, men strax efter tolvslaget börjar molntäcket skingra sig och eftermiddagens lopp springs i solsken.

Kring klockan halv sex får karnevaldeltagarna trots allt en överraskning då ett enormt moln drar in över stadion och regnet börjar vräka ner. Kvällens sista lopp springs i ösregn, men det påverkar inte stämningen – den är på topp från början till slut.

Morgonens och förmiddagens program består av försöksheat och semifinaler. Först ut är försök på 4x100 meter för både pojkar och flickor i grundskolor årskurserna 7-9 och andra stadiet. Lågstadieelever som sprungit sig till semifinal under fredagen fortsätter att tävla under lördagen.

”Idrottsglädje när den är som bäst”

När förmiddagens försök och semifinaler är avklarade kliver Krista Siegfrids upp på scenen för andra gången under Stafettkarnevalen och publiken på läktaren sjunger med. På fredagen uppträdde Siegfrids ensam, men på lördagen har hon med sig sina dansare. Strax efter Siegfrids uppträdande börjar molntäcket spricka upp och den traditionella inmarschen kan inledas i solsken.

Stafettkarnevalen öppnas därefter med fina ord av hinderlöparen Sandra Eriksson som själv deltagit tio år, senast för sex år sedan.

Eriksson har själv vunnit flera gånger, men påpekar att vinnandet inte är huvudpoängen med Stafettkarnevalen.

– Jag har vunnit medaljer och jag var blivit 43:e och jag har njutit lika mycket alla gånger. Sista året jag sprang i Stafettkarnevalen var första året jag sprang i VM och ändå var Stafettkarnevalen en höjdpunkt.

– Det här är idrottsglädje när den är som bäst, avslutar Eriksson.

Regnbågar före, efter och under regnet

Ett exceptionellt antal regnbågsflaggor viftar på läktaren under årets Stafettkarneval. Redan på fredagen syntes några, men till lördagen har antalet ökat explosionsartat.

Diskussionen om regnbågsflaggor på Stafettkarnevalen tog fart då Svenska Yle i tisdags rapporterade att Ekenäs Högstadieskola förbjudit skolans elever att använda regnbågsflaggan under karnevalen.

Senare backade skolans lärarkår trots allt i sitt beslut och skolans hejarklack komtill Stafettkarnevalen med regnbågens färger.

Olivia Casagrande, som är ansvarig ledare för Ekenäs Högstadieskolas hejarklack säger att lärarnas beslut togs emot med glädje. Hejarklacken ändrade på så sätt i sista stund sina planer för karnevalen och sydde ihop många små färggranna flaggor.

Casagrande tror att medieuppmärksamheten kan ha något att göra med det stora antalet regnbågsflaggor, men hon påpekar och att Finlandssvenska skolungdomsförbund FSS uppmanade karnevaldeltagarna att ta med sig regnbågsflaggor.

Var ordnas Stafettkarnevalen nästa år?

Klockan 19 på lördagskvällen premieras Oxhams skola i hejarklackstävlingen för grundskolor åk 7-9 och andra stadier och årets Stafettkarneval kan därmed avslutas.

Trots att karnevalyran knappast lägger sig hos deltagarna på flera dagar är många redan intresserade av vad som kommer att hända nästa år. Stafettkarnevalen måste nämligen hitta ett nytt hem för de kommande tre åren eftersom Olympiastadion ska renoveras.

Valet ligger mellan Åbo, Vasa och Esbo, varav alla är likvärdigt med i det här skedet, berättar Stafettkarnevalens projektledare Jan-Erik Eklöf till Yle i går.

Läs också:
Karnevalens grundare: "Alla är välkomna i alla färger"

Läs också

Stafettkarnevalen

Nyligen publicerat - Stafettkarnevalen