Hoppa till huvudinnehåll

Österrikisk teatergrupp hade gärna sett PKN i final

Theater Delphin övar. Roman Klein till vänster.
Theater Delphin övar. Roman Klein till vänster. Theater Delphin övar. Roman Klein till vänster. Bild: Yle / Johnny Sjöblom theater delphin

Österrikiska Theater Delphin grundades 1998 och är avsedd för teaterintresserade unga med funktionsnedsättning. Teatern hade gärna sett finländska Pertti Kurikan Nimipäivät i Eurovisionsfinalen.

Theater Delphin har funnits sedan år 1998 och här tar man emot alla unga med en funktionsnedsättning. Huvudsaken är att man gillar teater och har ambitioner.

– Att dyka in i en ny roll och omsätta den på scenen är varje gång en spännande utmaning, säger Roman Klein som är en av skådespelarna. Han har under de senaste dagarna också följt med hur det går för PKN i Eurovisionen.

– För samhället är det bra att se att det handlar om mänskor som du och jag. Om mänskor som har något att komma med. Att det inte handlar om den stackars lilla, som inget kan.

Också teatergruppens ledare Gabriele Weber skulle gärna ha sett Finland i lördagens final. Det skulle ha varit en stark signal till hela Europa säger hon.

Tas inte på allvar

Weber satte upp Theater Delphin då hon inte kunde hitta en lämplig fritidssysselsättning åt sin son. Han hade en grav funktionsnedsättning, men njöt av dans och musik.

– Redan då frågade folk om det överhuvudtaget är möjligt att spela teater med de här barnen och ungdomarna. Det är en fråga jag tyvärr fortfarande ibland är tvungen att svara på, säger Weber.

– Den största utmaningen är att man inte tar oss på allvar. Vi tar gärna emot teaterkritik, men något medlidande behöver vi inte. Vi vill bli sedda som skådespelare och inget annat.

För Roman Klein handlar det inte om att någon dag stå på de stora scenerna, utan om budskapet han kan förmedla via teater.

– Vi gjorde till exempel en pjäs som handlade om mänskor med funktionsnedsättning och deras sexualitet. Det var viktigt. Det är ett tema som många inte vill eller vågar tala om, säger Klein.