Hoppa till huvudinnehåll

"Vi kastade ut den trasiga strömmingsskötan..."

Jättegädda i skärgården på 1940-talet
Rekordstor gädda på 1940-talet i Ingå skärgård. Jättegädda i skärgården på 1940-talet Bild: Yle/Anna Savonius 1940-talet

Hon bläddrar ivrigt i det slitna fotoalbumet. Mycket av vardagen efter kriget handlade om fiske, som ett komplement till livsmedel på kort. Det finns inga foton på ett av hennes stora fiskeminnen men minnesbilderna har inte bleknat. Vi talar om fiskarfänget med stort F.

Chris-May Savonius bläddrar i gamla fotoalbum efter fiskeminnen.
Chris-May Savonius bläddrar i gamla fotoalbum efter fiskeminnen. Chris-May Savonius bläddrar i gamla fotoalbum efter fiskeminnen. Bild: Yle/Anna Savonius minnen foton

Chris-May Savonius har fyllt 80 och fiske har intresserat henne livet igenom. Hennes pappa Bertil var en ivrig fiskare och jägare och han lärde både sin son och dotter att fiska. I Chris-Mays barndom fanns det flera yrkesfiskare i trakten. Alla fiskade och det fanns fisk.

I släkten är "det stora strömmingsfisket" redan en legend. Det utgör ändå bara en del av historien om skärgården förr, när stadsborna - de så kallade sommargästerna - kom.

En stor gädda på svirvel på 1950-talet i Ingå skärgård.
En baddare till gädda på svirvel på 1950-talet. En stor gädda på svirvel på 1950-talet i Ingå skärgård. Bild: Yle/Anna Savonius #fisketsdag

För Chris-Mays del skriver vi maj 1939, ett halvt år före vinterkriget bröt ut, då föräldrarna köpte sommarstugan på Barölandet, där familjen sedan levde året om i några års tid, undan striderna i hemstaden Helsingfors.

Stora fångster, också ål och flundra

- Det var väldigt öde trakter då - och där fanns massor av fisk, berättar Chris-May. Ål, gäddor, gös, stora abborrar, braxen och vi fick också flundror i näten.

De fina fångsterna varade i några tiotals år och sedan började de minska.

- I början betydde fisket mycket för det rådde matbrist både under och efter krigen. Därför fiskade man mycket, vi plockade svamp och bär. Huvudmaten bestod av fisk.

- Jag har också fiskat mycket själv, rott nät och lagt ut långrev.

- Jag kunde ännu för tio år sedan säga, nu går jag ner och tar en dryg kilos gädda för vi får matgäster i dag. Läget är annorlunda i dag.

dubba unga fiskare med svirvelspö

"Riddare av den gyllene fisken"

Hon berättar om traditionen att uppmärksamma fiskeintresset i släkten. De äldsta brukar dubba de yngre fiskarna till riddare av den gyllene fisken om man fått en fisk som överstigit sex kilo.

Stormästaren dubbar de unga fiskarna med svirvelspö. Riddartecknet utgörs av ett silverdrag, beställt av en finlandssvensk silversmed.

"Jag slängde nu ut den slitna skötan"

Vilken är då historien bakom det stora strömmingsfisket?

Jo, somrarna var långa och det fanns många barn på landet på 1960- och 70-talet. Chris-May hittade en gammal, hålig strömmingssköta i båthuset. Den härstammade från 1930-talet och hade tjärats för att hålla lite längre. Det fanns bara några meter kvar av en flera meter djup sköta.

- Den kastar vi ut före vi slänger den, minns hon att hon tänkte.

- Så vi rodde ut den och jag slängde den i sjön utan större förhoppningar om fångst.

Chris-May Savonius har fångat en gädda på svirvel, 1960-talet.
Nu kunde gäddan dokumenteras i färg, fångad på 1960-talet. Chris-May Savonius har fångat en gädda på svirvel, 1960-talet. Bild: Yle/Anna Savonius #fisketsdag

- När vi sedan försökte lyfta skötan följande dag kändes den märkligt tung. Sen såg vi den första strömmingen.

- Alla barn hoppade och tjöt och vi släpade skötan till stranden, berättar hon.

Hon uppskattar att skötan hade över 50 kg strömming. Det var underligt att skötan höll, eftersom den var både sliten och murken.

rensade strömming hela dagen

- Vi drog upp skötan på en klippa och började rensa fisken.

På dagen åkte hon ännu upp till kyrkbyn för att köpa tio kilo grovt salt och en 50 liters röd platsbytta. Merparten av fisken saltades, för strömmingslådor senare.

- Vi satt på klippan tills barnens pappa kom hem från jobbet på kvällskvisten.

- Min man glömde aldrig när han kom roendes över sundet och såg sina fyra flickor, som rensade ett berg av strömming.

- En lika stor fångst har vi aldrig upplevt efter det här verkliga fiskarfänget, avslutar Chris-May.

Fiskets dag den 13 juni

Delta i Fiskets dag i Radio Vega, på svenska.yle.fi och via #fisketsdag i sociala medier

Bidra med dina fiskehistorier

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • Första veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Första veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

 • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

  Krisp förenas med krämighet i matklassiker

  Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

 • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

 • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

  xxx

  Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

 • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.